Uyuz vakalarında yüzde 30 artış var!
Mersin Sondakika

Uyuz vakalarında yüzde 30 artış var!

Son yıllarda Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de uyuz vakalarında artış görünüyor.
Bu haber 2023-11-08 16:21:57 eklenmiş

 

Uyuz vakalarında yüzde 30 artış var!

 

 

Son yıllarda Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de uyuz vakalarında artış görünüyor.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Türkiye'de dermatoloji polikliniklerine giden her 100 kişiden 30'una uyuz teşhisi koyuluyor. Uzmanlar bunu salgın olarak niteliyor ve bir an önce önlem alınması gerektiğini belirtiyorlar.

Geçtiğimiz günlerde yapılan 31. Ulusal Dermatoloji Kongresi’nde,  Türkiye’de artan uyuz vakalarına ilişkin açıklama yapan Türk Dermatoloji Derneği, “Ülkemizde yapılan çalışmalarda uyuz vakalarının 2017 yılına göre 2018’yılında yaklaşık 7 kat arttığı, 2017 ile 2019 yılı karşılaştırıldığında ise 30 kat artış gösterdiği bildirilmiştir. Şunu açıkça söylemek gerekir ki Türkiye’de uyuz vakaları geçen yıla göre yüzde 30 arttı” diye görüş belirttiler.

Türkiye genelinde kamu ve özel hastaneler ile üniversite hastaneleri de olmak üzere binin üzerinde dermatoloğun katıldığı kongrede, Türkiye’nin deri hastalıklarındaki başarı oranı, deri hastalıklarında dünyada yapılan son çalışmalar tartışıldı.

Türk Dermatoloji Derneği, kongre kapsamında Türkiye’de her geçen gün artan uyuz vakalarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Dernekten yapılan açıklamada, uyuz hastalığının bilimsel adının Sarcoptes scabiei olduğu ve mikroskopik sekiz bacaklı akarların sebep olduğu bir enfestasyon olduğu ifade edildi.

Akarların deriye bıraktığı yumurtalar ve dışkı atıklarının deride alerjik tepkime, rahatsız edici bir kaşıntı ve döküntüye neden olduğu aktarılarak “Sıcak duş sonrası ve özellikle geceleri artan kaşıntı en büyük bulgulardandır. Kaşıntı özellikle el ve ayaklarda parmak araları, kulak arkaları, bel bölgesi ve koltuk altlarında yoğunlaşır.  Deri içerisinde parazitlerin açtığı tüneller hastalık için oldukça tipiktir. Bu tünellerin ucunda küçük kabarıklıklar, su toplamaları ve kabuklanmalar görülebilir” ifadelerine yer verildi.

SON 5-6 YILDIR SALGINA DÖNÜŞTÜ

Uyuzun dünyada belli dönemlerde salgınlara yol açtığı belirtilerek, “Yirmi yıl önce bir uyuz hastası gördüğümüzde ‘uyuz halen var mıymış’ derdik ve çok şaşırırdık. O zamanlar hastalara uyuzu açıklamak için de ‘sosyete uyuzu’ gibi bir şey söylenirdi. Çünkü insanlar bu durumu gerçekten kabullenmezlerdi. O zamanlar Türkiye’de yok gibi diyebileceğimiz uyuz son 5-6 yıldır ülkemizde salgın şeklinde. Bırakın artık günde bir vaka görmeyi, günde 3-5 hasta görmeye başladık. Bazı hastanelerde dermatologlara başvuran hastaların %30-40’ını uyuz oluşturduğu belirtilmektedir.   Ülkemizde yapılan çalışmalarda uyuz vakalarının 2017 yılına göre 2018’yılında yaklaşık 7 kat arttığı, 2017 ile 2019 yılı karşılaştırıldığında ise 30 kat artış gösterdiği bildirilmiştir. Şunu açıkça söylemek gerekir ki Türkiye’de uyuz vakaları geçen yıla göre yüzde 30 arttı. Düzensiz göçü, pandemiyi, kısıtlı sürede hasta muayene etmeye çalışmayı ve ne yazık ki ülkemizdeki depremler nedeniyle insanların toplu yaşamak zorunda kalması, temizlik için gereken su ihtiyacının karşılanamaması uyuzdaki artışın nedenleri olarak sayılabilir” değerlendirmesinde bulunuldu.

“5 DAKİKALIK MUAYENE SÜRESİ UYUZ TEŞHİSİ İÇİN YETERLİ DEĞİL”

Uyuz hastalığında doğru teşhisin konulması için mutlaka dermatoloji uzmanının detaylı muayenesi gerektiğini ifade eden Türk Dermatoloji Derneği, “Hekim tarafından uyuz akarlarının belirtileri kontrol edildikten sonra vücutta gözlemlenen akarlar dermatoskop yöntemiyle incelenir ve yine hekim tarafından gerek görülürse bölgesel kazıma yapılabilir. Ancak ne yazık ki 5 dakikalık bir muayene süresi, teşhis için hastaya gereken vakti ayırmak için yeterli değildir. Bu da uyuz tanısı almamış ve tedavisine başlanamamış hasta demektir. Böylelikle bulaş devam etmekte daha fazla kişi uyuzdan etkilenmektedir” diye görüş bildirdiler.

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA!

Ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte çocukların uyuz hastalığında taşıyıcı haline geldiğini kaydeden Türk Dermatoloji Derneği ailelere uyarıda bulundu.

Eğer ailede uyuz tanısı almış bir kişi varsa mutlaka okul yönetimine bildirilmesi gerektiği dile getirilerek, “Aksi halde çocuğunuz da iyileşemeyecek ve çok sayıda öğrencinin de hastalanmasıyla okulda zincirleme bir bulaşa neden olacaktır” ifadelerine yer verildi.

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder