Mersin Sondakika

Ramazan’da hoşgörüyü öne çıkaralım!


Bu makale 2025-02-28 15:35:19 eklenmiş
Mehmet Işık
?=NewsCategoryWrite($Author_Data->name) ?>

 

Ramazan’da hoşgörüyü öne çıkaralım!

 

Ramazan, sadece oruç tutmakla sınırlı bir ibadet dönemi değil, aynı zamanda hoşgörü, anlayış ve merhametle yoğrulmuş bir zaman dilimidir. Bu mübarek ayda, nefsi terbiye etmenin ve manevi olarak arınmanın yanı sıra, başkalarına karşı daha anlayışlı, daha sabırlı ve daha hoşgörülü olmanın önemini bir kez daha hatırlamalıyız.

Hoşgörü, Ramazan’ın ruhuyla özdeşleşen en önemli erdemlerden biridir. Bu ayda, insanlar arasında var olan farklılıklar, inançlar ve yaşam biçimleri daha az yargılanır, daha çok kabul edilir. İftar sofralarında bir araya geldiğimizde, soframızda sadece yiyecek değil, birbirimize olan saygı ve sevgimizi de paylaşırız. Oruç açma vakti geldiğinde, bir lokma ekmek bile daha anlamlıdır; çünkü bu lokma sadece bedenimizi değil, ruhumuzu da doyurur.

Hoşgörü, sadece bir öğünle sınırlı kalmaz. Ramazan, insanların farklı koşullarına saygı göstermeyi, zor durumda olanlara yardımcı olmayı, hatta bazen susarak ve dinleyerek, karşımızdaki insana değer verdiğimizi hissettirmeyi öğretir. Çevremizdeki insanlar, bizimle aynı görüşü paylaşmasa bile, onların da haklarına saygı göstermek, onları anlamaya çalışmak, hoşgörünün en güzel yansımasıdır. Çünkü Ramazan, kalplerin temizlendiği bir dönemdir ve hoşgörü, bu temizlikte en önemli araçtır.

Bu ayda hoşgörü, sadece insana değil, aynı zamanda doğaya ve çevremize karşı da gösterilmelidir. Ramazan’ın anlamını derinleştirmek için, gösterdiğimiz hoşgörünün kapsamını sadece insanlarla sınırlı tutmayalım. Bir sokak hayvanına gösterilen sevgi, doğanın korunması için atılacak küçük bir adım da bu hoşgörünün bir parçasıdır.

Hoşgörü, nefisle olan savaşta, sabırla birlikte en güçlü silahımızdır. Birbirimizi daha fazla anlayarak, farklılıklarımızı kucaklayarak, bu Ramazan’ı daha anlamlı ve huzurlu bir şekilde geçirebiliriz. Çünkü hoşgörü, insanı insan yapan, toplumu bir arada tutan en değerli bağdır.

Ramazan’da hoşgörüyü ön planda tutmak, sadece bu ayla sınırlı kalmamalıdır. Bu erdemi hayatımıza entegre ettiğimizde, sadece Ramazan’ı değil, her anı daha anlamlı kılabiliriz. Hoşgörüyle yaklaşmak, her zaman bir iyilik yaratır. Ve bu iyilik, yavaşça dünyamızı daha güzel bir yer haline getirir.

Diğer yazıları...

Yazarlar

En çok okunanlar

Copyright © 2025 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder