Her yıl benzer tartışmalar yapılıyor.
8 Mart Dünya kadınlar Günü mü?
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mü?
Bu gün kadınlara hediyeler mi alınmalı, yoksa bu günün ne anlamına geldiğini öğrenip, ona göre mi davranmalı?
Günümüzde kapitalizm her şeyin içini boşaltmış durumda.
Öyle bir boşatmış ki; her günden, her acıdan bir alışveriş çılgınlığı yaratmış. Bizler de buna ayak uydurmak durumunda kalmışız.
Önce hafızamızı tazeleyelim.
8 Mart’ta neler olmuş da kutluyor ya da anıyoruz?
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde yaklaşık 40 bin tekstil (dokuma) işçisi kadın, daha iyi çalışma koşulları için fabrikada greve başladı. Ancak polisler kadın işçilere müdahale ederek greve katılanları fabrikaya kilitledi. Daha sonra fabrikada çıkan yangında kaçamayan 120 kadın işçi yanarak can verdi. Bu olaydan 53 sene sonra (26 – 27 Ağustos 1910) Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılması önerisi oybirliğiyle kabul edildi.
Anma mı kutlama mı?
Bir hak arama mücadelesi sonrası yaşanan elim olayın tarihi baz alınarak belirlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, 'kutlama' mı yoksa 'anma' etkinliği mi olduğu tartışmaları net bir cevap bulmuş değil. Hak arama mücadelesinin sonucunda ortaya çıktığı için ve bu uğurda ölen işçiler nedeniyle 'anma' yapanların sayısı da az değil.
Yine hediyeleşerek kutlama yapanlar da çok.
Ne diyelim;
Herkesin “kutlama” ve “anma” günü kutlu olsun.
