Kent ve ülke sorunlarına stratejik çözüm önerileri
Mersin Sondakika

Kent ve ülke sorunlarına stratejik çözüm önerileri

Mersin İstişare Kulübü Başkanı Ferudun Gündüz, “ Amacımız kent ve ülke sorunlarına stratejik çözüm önerileri geliştirmektir” dedi.
Bu haber 2023-06-17 15:46:56 eklenmiş

 

 Kent ve ülke sorunlarına stratejik çözüm önerileri

 

Mersin İstişare Kulübü Başkanı Ferudun Gündüz, “ Amacımız kent ve ülke sorunlarına stratejik çözüm önerileri geliştirmektir” dedi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

"Yaşamın Her Alanında Etik" gündemi ile toplanan Mersin İstişare Kulübü, gündemi konunun uzmanları, akademisyenlerin sunumlarıyla masaya yatırdı.

Mersin İstişare Kulübü Haziran ayı etkinliği için Ferudun Gündüz başkanlığında, MARDE Hotel'de toplandı.

Prof Dr Taşkıner  Ketenci, Prof Dr Hüseyin Mualla Yüceol ve Prof Dr İhsan Kamalak’ın ana konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, ayrıca kulüp üyesi çok sayıda akademisyen ve uzmanlar da katılarak, demokratik bir ortamda görüş , öneri ve eleştirilerini dile getirdiler.

Prof. Dr. Köksal Hazır, Prof. Dr. Yusuf Zeren, Prof Dr Erhan Ünlü, Prof Dr Halil Kumbur, Dr. Özgür Karaaslan,   MESİAD Kurucu Başkanlarından iş insanı Mustafa Güler, BALPET YK Başkanı Mehmet Ali Balkan, MEPİAD Başkanı Özcan Deniz, Ulusal Narenciye Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Önceki Dönem Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz,  MARPESSA OTEL YK Başkanı Saadettin Cevahir, İş İnsanı Meslek Adamları Birliği Başkanı Mesut Sezer, Finans ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Adnan Koluş, Yönetim Danışmanı Tülin Berk, Av Mehmet Arif Şahin, Eğitimci Arif Özdemir, Eğitimci Halef Berent,  Sağlık Sektörü Pazarlama Danışmanı Cengiz Gündüz, Mustafa Burak Uçar, ONKAWOOD İşletme Sahibi Esin Ermiş Kaşıkçı, Yönetim Danışmanı Buket Küçükbey, Makine Mühendisi Aydın Keskin, Vergi Müfettişi Rıdvan Arslan’da katılan isimler arasındaki yerini aldı.

"YAŞAMIN HER ALANINDA ETİK"

"Yaşamın Her Alanında Etik" gündeminin açılış konuşmasında MİK, Mersin İstişare Kulübü Başkanı Ferudun Gündüz, kulübün ağırlıklı olarak Mersin akademi ve iş dünyasından 80 civarında üyesi olduğunu, ayda bir periyodik olarak yapılan toplantıların kulüp üyelerinin büyük ilgisiyle gerçekleştirildiğini söyledi.                                       

Gündüz, hayatın her alanında bilimsel veriler ışığında hareket etmek, toplumu aydınlatmak, akademisyenlerin uzmanlık alanındaki bilgileriyle insanları aydınlatmaları, yol göstermeleri amacıyla bu toplantıların düzenlendiğinin altını çizerek, sahada karşılaşılan sorunlara çözüm üretmeye ve bunu basın bültenleriyle kamuoyu ile paylaşmaya çalışıldığını ifade etti.                                                                                                         Gündüz, "Kulüp üyelerimiz ile iç içe ve herkese söz hakkı vererek, gerçek manada demokratik toplantılar realize ediyoruz. Yaklaşık bir buçuk yıldır bu toplantıları en az 30- 40 kişinin katılımıyla düzenliyoruz. Şimdiye kadar farklı konuları ele aldık. Bunlar; lojistik, tarım, turizm, bilişim, eğitim, göç, siyaset, Rusya-Ukrayna savaşı, deprem gibi sayabiliriz. Bu konularda sırasıyla Prof Dr Köksal Hazır, Prof Dr Erkan Aktaş, Prof Dr Kemal Birdir, Prof Dr Umut Orhan, Prof Dr Binali Tunç, Prof Dr Yaşar Erjem, Kültür Bakanlarımızdan Fikri Sağlar, Prof Dr Mehmet İsmail Yağcı, Prof Dr Selim İnan, akademisyen ve uzmanlar konuşmacı olarak katıldılar” dedi.

“KENT VE ÜLKEMİZİN TEMEL SORUNLARINI ELE ALMAK İSTEDİK”

MİK Başkanı Gündüz ; “Asıl amacımız 2024 yılına kadar daha da gelişerek kent ve ülke temel sorunlarının tartışılıp ; karar vericilere uygulanabilir stratejiler öneren bir Düşünce Kulübü olmaktır “ diye konuştu.

"Yaşamın Her Alanında Etik" konusunun ele alındığı toplantıda, konularında uzman üç akademisyen sunum yaptılar.

Prof. Dr. Yücel, "Ahlak ve Etik" konulu konuşmasında; Ekonomide Ahlak ve İktisat çalışmaları, Etik Değerler, Etik Kodların Geliştirilmesi ile ilgili iyi hazırlanmış bir sunum eşliğinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.                                                                              

Yücel,  her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da, çalışma ahlakını topluma oturtulması gerektiğine işaret etti.

Çalışma ahlakının  bozulmasının  ülkelere yıkım yaratacağına dikkat çeken Yücel, 70'lerden sonra dünya hakim olan Neoliberal politikalarla, kapitalizmin sadece para kazanma, daha çok zengin olma yolunda her türlü yolu mübah sayan anlayışıyla dünya ekonomilerini ele geçiren çok uluslu şirketlerin oyuncağı haline getirildiğine dikkat çekerken, bu çok uluslu şirketler girdikleri ülkelerde kendi çıkarları doğrusunda politikalar belirlediklerini, ahlaksal ve etik değerlerin bir yana bırakıldığını çarpıcı örneklerle dile getirdi.

Çalışma ahlakının geliştirilmesi gereğine işaret eden Yücel," Ahlakı, hayatın merkezine koyan, sorgulayan bir eğitim sistemine geçmeliyiz" dedi.

Ketenci, dünyada toplumların sosyal, kültürel ve etik değerlerini dile getirdiği felsefi yaklaşımıyla günümüz insanının geldiği bugünkü etik-ahlak çöküntüsünü değerlendirdi.

Prof. Dr. Ketenci  siyaset; felsefi bir gözle değerlendirilirken, siyaseti at terbiyeciliğine benzetti.

Ketenci, atı terbiye eden seyisler ile politikacılar arasındaki sıkı bir  bağı olduğunu örneklerle dile getirirken "Politika, şehri yönetme sanatıdır. Seyislik de atları yönetme sanatıdır." sözleriyle dikkat çekerken yönetmek için "akıl" kavramına vurgu yaptı.

Akıl, kavramını tanıtırken " Arapça'da akıl,devenin ayağına vurulan pranganın adıdır" sözüyle hatırlatırken,  aklı değerlendiren Ketenci ,"Nasıl adil olabiliriz?" sorusuna etik içinde cevap aranması gerektiğine, yaşanan çarpıcı örneklerle ortaya koydu.

Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prpf. Dr. İhsan Kamalak ise,  toplumsal yaşamda "Etiği Neden Çok Konuşuyoruz", ""Etiğe Neden İhtiyaç var", sözüyle başladığı konuşmasında, "Türkiye'de Etik  sorunlarının çözümü  hukukla mümkündür" derken, bunun yolunun eğitimden geçtiğine vurgu yaptı.

Prof Kamalak, toplumsal bir sorun olan etik değerlerden uzaklaşmanın sebebini, toplumu  yöneten siyasetçilerin çok zeki olduğuna dikkat çekerken, “Bu zeki siyasetçilerin toplumun gözünün içine baka baka yalan söylemelerine rağmen, bu yalanlara  toplum tepki vermiyor, "Bu yalana 'yalan' demiyor" dedi.

"Türkiye'nin sorunları etik üzerine çözülebilir mi?" sorularını cevabıyla alakalı olarak Prof Kamalak, 1980 deki 12 Eylül Darbesinin ardından oluşturulan Türk-İslam Sentezi politikalar, "tövbe, pişmanlık, af" çözüm mantığıyla etiksel, ahlaksal çözülmelerle yeni bir anlayış yaratıldığının altını çizerken, bugün yaşananların bu sürecin eseri olduğunu belirtti.

 Evrensel hukuk temel alınarak, yaşanan ahlak anlaşışına bel bağlamadan hukuki yaptırımların olmazsa olmazı olduğunun altını çizen Prof Kamalak, toplumun ahlaka önem vermesinin çok önemli olduğunu, etik anlayışın her alanda kabul görmesinin sağlıklı bir yaşam sürdürmenin yolu toplumsal örgütlenmeden geçtiğini ifade ederek, “ "Örgütlü toplumsal çerçevede hareket ederek toplum bir yere gelir" diye konuştu.

Üç Ana Konuşmacı akademisyenden sonra Mersin İstişare Kulübü üyeleri, "etik değerlerden uzaklaşmak, sistem içinde "etik" kurulların oluşturulması, toplumu daha ahlaklı davranır hale getirmenin yolları, özdenetim-otokontrol çözümlemeleri, ahlakın gelişmesinde üretimin etkisi, hukuktan uzaklaşmamak, "toplumsal iş yaşamında işveren-işçi, işveren-işveren ilişkisi, işçi-işçi ilişkisi iletişimleri",  etik değerlerin oluşturulması ,etik değerlerin yeniden inşası, "itibar- karşılıklı ilişkiler",  "taahhütler, vaatler, "eğitim", sivil toplum kuruluşlarının etik ve ahlak konusunda yaptırımları, doğal yaşama saygı, doğal yaşamın korunması, "Değerler Sistemine doğanın da alınması", konu başlıklarıyla değerlendirmeler ve önerilerde bulunuldu.

 

 


ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder