“Diş eti çekilmesi dikkate alınmalıdır”
Mersin Sondakika

“Diş eti çekilmesi dikkate alınmalıdır”

Diş Hekimi Sevcan Yavuz, diş eti çekilmesine dikkat çekerek, diş etinin çekilmesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Bu haber 2023-02-02 16:14:56 eklenmiş

 

“Diş eti çekilmesi dikkate alınmalıdır”

 

Diş Hekimi Sevcan Yavuz, diş eti çekilmesine dikkat çekerek, diş etinin çekilmesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Yavuz, “Diş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilmesidir. Diş eti çekilmesi sonucunda dişler ve diş eti çizgisi arasında "cepler" veya boşluklar oluşur. Bu boşluklara, hastalığa neden olabilecek bakteriler kolayca birikebilir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği takdirde, dişleri destekleyen doku ve kemik yapıları ciddi şekilde hasar görebilir ve diş kaybı gerçekleşebilir” dedi.

Diş hekimi Sevcan Yavuz, “Diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir. Her yaşta insanda gözlenebilir” dedi.

Yavuz, çoğu insanın diş etlerinde çekilme olduğunu fark edemeyeceğini ifade ederken sözlerine şöyle devam etti, “ Çünkü diş eti çekilmesi yavaş yavaş gerçekleşir. Diş eti çekilmesi farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Bu problemin tedavisi altta yatan etmene bağlı olduğundan diş eti çekilmesinden şüpheleniyorsanız, vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.”

KİMLER DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ RİSKİ ALTINDADIR?

Yavuz, “Her ne kadar diş eti çekilmesinin her yaşta gözlendiği bildirilse de; yaş, diş eti çekilmesinde bir risk faktörü olarak görülmektedir. 65 yaşından büyük kişilerin yaklaşık %88'inde en az bir dişte, diş eti çekilmesi vardır. Sigara içen ve tütün ürünlerini kullanan kişilerde de artan diş eti çekilmesi riski vardır. Ailede diş eti çekilmesi öyküsü varsa dikkatli olunmalıdır çünkü genetik, diş eti çekilmesinde önemli bir faktördür.  Diyabet, diş eti çekilme riskini artırabilen kronik bir hastalıktır” diye konuştu.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NASIL ÖNLENİR?

Diş eti çekilmesini önlemenin en temel yolunun diş bakımını tam ve düzenli yapmaktan geçtiğine vurgu yapan Yavuz, “ Her gün dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin ve yılda en az iki kez veya önerildiği şekilde diş hekiminizi ziyaret edin. Diş eti çekilmeniz varsa, diş hekiminiz sizi daha sık görmek isteyebilir. Her zaman yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve diş hekiminizden, dişlerinizi fırçalamanın doğru yolunu göstermesini isteyin. Diş eti çekilmesini önlemenin diğer yolları, sigara ya da başka bir tütün ürünü kullanıyorsanız, vakit geçirmeden bırakın. Dengeli ve sağlıklı bir diyet yapın.

Ağzınızda oluşan değişiklikleri yakından takip edin ve ihmal etmeyin. Dişlerinize iyi bakarak, sonsuza dek sağlıklı bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz” şeklinde konuştu.

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder