Yeni trend; seramik
Mersin Sondakika

Yeni trend; seramik

Seramik atölyesi ile yeni bir yolculuğa çıkan Oya Say, atölyesinde yaptığı ürünlerle dikkat çekmeye devam ediyor.
Bu haber 2023-02-02 16:11:33 eklenmiş

 

Yeni trend; seramik

 

Seramik atölyesi ile yeni bir yolculuğa çıkan Oya Say, atölyesinde yaptığı ürünlerle dikkat çekmeye devam ediyor.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Seramik sektörüne, heykeltıraş olan kız kardeşinin yaptığı çalışmaların kafasında farklı fikirler oluşturduğu için bu sektöre adım attığını söyleyen Say, kısa sürede olumlu dönüşler aldığını ifade etti.

Seramik çalışmalarının dışında atölyelerinde farklı ürünlerde çıkardıklarına vurgu yapan Say, bu sektörün gelecekte çok popüler bir sektör olacağının altını çizdi.

Seramik sanatçısı ve iş kadını Oya Say, seramik sanatı ile ilgili,“Seramik sanatı, malzeme ve teknik açısından kedine özgü özellikleri bulunan ve geniş bir alanda kullanımı olan bir sanat çeşididir” dedi.

Say, seramikle tanışmasını kardeşi sayesinde olduğunu ifade ederken, sözlerine şöyle devam etti, “Kardeşim heykeltraş olması nedeniyle böyle bir fikir oluştu kafamızda. Beraber böyle bir konsepti açmaya karar verdik.  Genel olarak sıfırdan seramik ürün çıkarmak üzerine çalışıyoruz. Süs eşyası, kupa, vazo, bardak, küpe, broş ne olursa çamurdan başlayarak bir ürün ortaya koyuyoruz. Ürün çeşidi tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış bir şey” diye konuştu.

“‘SERAMİKLE OLAN YOLCULUĞUM ÇAMURU ELİME ALDIĞIM AN ŞEKİLLENMEYE BAŞLIYOR”

Oya Say, “İlk önce çamura şekil vermekle başlıyoruz. Sonra rötuşlar yapılıyor. Arkasından ürünlerimizi fırına dolduruyoruz. Pişmesinin ardından boyuyoruz, sırlıyoruz ve son kullanım haline getiriyoruz. Seramikle olan yolculuğum çamuru elime aldığım an şekillenmeye başlıyor. Çamurun sınırları var ve ben bu sınırları zorlamayı öyle seviyorum ki bir anda kendimi bir hikaye içinde buluyorum. Farklı dokular çalışmak, bu dokularla küçük hikayeler anlatmak beni çok heyecanlandırıyor” şeklinde konuştu.

“SERAMİK SANATINA YOĞUN İLGİ VAR”

Seramik sanatına yoğun ilgi olduğuna vurgu yapan Say, “Türkiye’de bu yönde oldukça önemli ilgi var. Özellikle Ege ve Datça bölgelerinde yoğun talep var. Mersin’de de, son yıllarda ilgi artmaya başladı. Daha önce 5 atölye varken, şuan kısa sürede 15 atölyeye ulaştı bu sayı. Hatta meslek edindirme programlarında kadınları, bu tür atölyelere yönlendirerek, Halk eğitim Merkezleri aracılığı ile insanları bu tür kursları vermeye teşvik ediyor” dedi. 

“İNSANLARIMIZA EL EMEĞİNİ KÜÇÜMSEYEN BİR ANLAYIŞ VAR”

Say, “Seramik alanında çok fazla talep oluyor.  Ancak hala insanlarımızda el emeğini küçümseyen bir anlayış var. Onun dışında talep oldukça yüksek. Çünkü hiçbirisine benzemeyen, tamamen size ait bir eser ortaya çıkarıyoruz. Her aşaması size ait oluyor. İnsanların istediği şekilde özel üretimler yapıyoruz. Bu alana ilgi duyan inşalar için kurslar da açıyoruz” diye konuştu.

“BU SEKTÖR İLERİDE BÜYÜYECEKTİR”

 Sanatın her alanında insanların ilgi duymasının normal olduğunun altını çizen Say, “Bu sektör ilerleyen zamanlarda daha da büyüyecektir. Seri üretime geçebilme imkanı da var. Seramik emek isteyen bir çalışmadır. Belli süreçleri var. Ana maddesi kil olan malzemeleri, beklenen kullanımlarına göre kurutma, işleme ve süsleme işlemlerinin yapılmasına seramik sanatı denir. Toprak malzemesinin beklendiği kadar sağlam hale gelmesi için katılaştıktan sonra pişirilmesi gereken en temel kısımdır. Bu etkileşimin ardından kil boya ile görsel renklendirme ve planlama aşamasına geçilebilir” şeklinde konuştu.

 


ETİKETLER :
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder