Sosyal medyanın günlük hayatımıza etkileri!
Mersin Sondakika

Sosyal medyanın günlük hayatımıza etkileri!

Klinik Psikologu Hasan Ceylan, gelişen çağ ve teknolojinin, herkesin en az bir sosyal medya platformunda, hesabı bulunmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.
Bu haber 2023-01-12 14:57:18 eklenmiş

 

 

 

Sosyal medyanın günlük hayatımıza etkileri!

 

Klinik Psikologu Hasan Ceylan, gelişen çağ ve teknolojinin, herkesin en az bir sosyal medya platformunda,  hesabı bulunmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Ceylan, “ Gerek iş gerekse kendi arzularımıza göre kullandığımız sosyal medya mecraları, artık hayatımızın en önemli gerekliliklerinden birisi haline geldi. Sosyal medya uygulamalarının bu kadar etken ve yaygın olmasının asıl sebeplerinden bazıları, insanların hayatını kolaylaştırıyor ve keyif veriyor olmasıdır” dedi.

Klinik Psikologu Hasan Ceylan, yapılan araştırmaların Türkiye de sosyal medya bağımlılığı, sosyal medyada insanların sadece zamanlarından kayıplar değil, ruh sağlıklarından da kayıplar yaşandığını ortaya koyduğunu söyledi.

Ceylan, “İnsanlar günlük stres ve sıkıntılarını atmak için sosyal medyaya başvurmaktadırlar. Fakat sosyal medya ya da teknoloji insanları daha da stresli bir hale sürüklemektedir. İnsanlar depresyon, stres, kaygı bozukluğu yaşıyor hale gelmektedir. Sosyal medya bağımlılığı ve psikoloji, birçok araştırma sosyal medya bağımlılığı ve depresyon arasında  pozitif bağın olduğu sonucuna varmıştır. Sosyal medya kullanımı arttıkça depresyon oranı artar. Sosyal medya kullanımı maalesef gün geçtikçe bağımlılık haline dönüşmeye başlamıştır. İnsanlar sabah uyanıp sosyal medyaya girerek, güne başlar hale gelmişlerdir. Uykuyla bile olumsuz ilişkisi bulunan sosyal medya psikolojisi maalesef uyku kalitesini bile etki altına almaktadır. Sosyal medya bağımlılığı zararları oldukça fazladır. Aile ilişkileri, kaliteli zaman geçirme gibi sorunlara neden oluyor. Ekran karşısındaki ya da ekranın yansıttığı ışıklar uyku kalitesini düşürmekle birlikte, gece karanlıkta salgılanan hormonların da salgılanmasını engeller. Bir müddet sonra öngörülüyor ki sosyal medya alkol ve uyuşturucudan daha bağımlı bir hale gelecek. Zaten bununla ilgili son dönemlerde teknoloji bağımlılığı poliklinikleri bazı özel ve ruh sağlığı hastanelerinde açılmış bulunmakta” dedi.

SOSYAL BEĞENİLİRLİK İHTİYACI DUYMAK

Yoğun sosyal medya kullanımının etkileri, kişilerin bu platformları aktif ya da pasif kullanım tercihlerine göre değişebildiğine dikkat çeken Ceylan, “ Sosyal medyada düzenli olarak fotoğraf veya gönderi paylaşan ya da yorumlar ve beğeniler ile fikirlerini belirten aktif kullanıcıların yoğun kullanımı, diğerlerinin sürekli onayını veya hayranlığını istemeye neden olabilir. Bu durumun etkileri yalnız sosyal medyada değil kişilerin gündelik hayatında da görülebilir. Devamlı bir sosyal beğenilirlik ihtiyacı duymak, kişinin kendi beden imajını ve yaşam tarzını yoğun bir şekilde gözlemlemesine ve yargılamasına yol açabilir. Dahası beklenen onay gelmediğinde kişinin benlik saygısı zarar görebilir ve kendini değersiz hissedebilir. Bu bireyler, yaygın internet kullanımıyla birlikte ortaya çıkan siber zorbalığa; yani dijital kanallar aracılığıyla yapılan saldırı ve alay davranışlarına karşı daha savunmasız kalabilirler” diye konuştu.

DOĞRU BİLGİYE ULAŞMAYI GECİKTİREBİLİR

Sosyal Medyadaki yanlış bilgilerin insanları etkilediğini ifade eden Ceylan, “Günümüzde yoğun sosyal medya kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan; bilginin çarpıtılması veya doğru olmayan bilginin hızla yayılması da önemli problemler arasındadır. Sosyal medya platformlarında, yetkinliği olmayan kişilerin birçok farklı konuda kendi öznel deneyimlerini birer “bilgi” paylaşımı gibi sunduğuna şahit olabiliyoruz. Bu kişiler önerileriyle yanlış yönlendirmelere ve yeni problemler oluşmasına neden olabilir. Buna rağmen onların dikkate alınmasının ölçütü popülarite veya yüksek takipçi rakamları olabiliyor” şeklinde konuştu.

SAĞLIĞINIZI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Klinik Psikologu Hasan Ceylan, “Sosyal medya aracılığıyla bir yandan kaslı veya sıfır beden algısı empoze ediliyorken; diğer yandan bu platformların uzun sürelerde kullanan kişiler vakitlerinin büyük bir kısmını hareketsiz geçirebiliyor. Fiziksel aktiviteden uzak bir şekilde ekrana bakarak geçirilen saatler, abur cubur gibi birtakım sağlıksız yeme alışkanlıklarını beraberinde getirebiliyor ve kilo alımına neden olabiliyor. Ayrıca özellikle yatmadan önceki kullanımlar uyku miktarını ve kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla kişilerin hem zihinsel hem de bedensel olarak dinlenebilmesi güçleşebiliyor” dedi.

 

 


ETİKETLER :
Diğer EĞİTİM haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder