Ekonomik kriz, ülkemizi de etkiledi
Mersin Sondakika

Ekonomik kriz, ülkemizi de etkiledi

8.Bölge Mersin Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Serkan Yakan, “Dünyada yaşanan ekonomik kriz ülkemizi de etkiledi” diye konuştu.
Bu haber 2022-12-11 22:35:45 eklenmiş

 

Ekonomik kriz, ülkemizi de etkiledi

 

 

8.Bölge Mersin Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Serkan Yakan, “Dünyada yaşanan ekonomik kriz ülkemizi de etkiledi” diye konuştu.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Yakan, “Artan maliyetlerden kaynaklı olarak, zaten insanların alım gücü düştüğü için, ülkemizde optik görme gereçleri, güneş gözlüğü lüks sayıldığından dolayı, insanlar muayene olmaktan güçlük çekiyor. Üstüne de ekonomik kriz eklenince, artan maliyetlerle birlikte gözlükçülerinde tabii ki büyük bir sıkıntısı var” dedi.

8.Bölge Mersin Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Serkan Yakan, gözlüğün Türkiye’de fazla önemsenmediğini söyledi.

Yakan, “Gözlük kullanımı alışkanlığı olmayan bir toplum olduğumuz içinde çok önemsenmiyor. Bununla alakalı gözlük kullanımını artırıcı bir çok girişimlerde bulunduk.Görmeyen çocuk öğrenemez gibi bir çok projelere imza atıyoruz. Silifke’de başlayan reklam ilanları ile gönüllü işbirliği yapıyoruz. Ancak netice itibarı ile geldiğimiz son noktada konu yine ekonomiye dayanıyor. Biz toplum sağlığı içerisinde göze en az önem veren toplum olduğumuz için bunu hep kulak arkası ediyoruz. Yani ekonomik nedenler öncelikli oluyor. Bu nedenle de artan maliyetler, hem işletme maliyetleri, hem yurt dışından gelen gözlüklerin çok olması, marka ürünlerin yurt dışında yapılması, bize ait markanın olmaması bizdeki maliyetleri yükseltiyor. Bundan dolayı da alımda büyük bir zorluk yaşanıyor. Sonuç olarak zaten görme sağlığına çok önem veren toplum değiliz. Bunu yükseltmek, fazlalaştırmak, oranı artırmak için biz elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle ilkokullarda taramalar yaptırıyoruz. Öğretmenleri bilinçlendiriyoruz. Ancak geldiğimiz noktada her şey ekonomiye dayanıyor” dedi.

“HER YIL 2500 TANE OPTİSYEN MEZUN OLUYOR!”

Son yıllarda gözlük sektöründe yaşanan sıkıntılardan dolayı sektörün oldukça etkilendiğine vurgu yapan Yakan, “Türkiye’de netice itibari ile optisyenlik üzerine açılan özel okul ve devlet okulu yani üniversitesi çok fazlalaştığı için, yaklaşık yılda 2500 tane optisyen mezun oluyor. Türkiye’de mevcut optisyenlik müesseselerin sayısı ortalama 8500 adet. Her yıl 2500 tane optisyen olduğu için iş bulmakta zorluk çekiyor.Her yıl  yaklaşık %30 civarında bir artış var. Bundan dolayı optisyenlik bir cazibe olmaktan çıkıyor. Tıpkı avukatların, eczacıların çoğalması gibi. Optisyenlerin kamuda istihdamı ile alakalı oda ve birlik olarakta ayrıca çalışma yapıyoruz. Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Müdürlüğü kurumlarında, Devlet Hastanelerinde, optisyenlerin çalışabileceği her yerde istihdamı için Devlete gerekli yazışmalarımızı, girişimlerimizi yaptık. Bu çocuklar için sadece gözlükçü dükkanı açmak değil, aynı zamanda kamuda da istihdamı için odalar ve birlikler olarak gerekli girişimleri yapıyoruz” diye konuştu.

 


ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder