Akıllı lenslere dikkat!
Mersin Sondakika

Akıllı lenslere dikkat!

8.Bölge Mersin Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Serkan Yakan, lensin akıllısının olmayacağını söyledi.
Bu haber 2022-10-02 17:25:56 eklenmiş

 

Akıllı lenslere dikkat!

 

8.Bölge Mersin Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Serkan Yakan, lensin akıllısının olmayacağını söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Akıllı lens için çarpıcı açıklamalarda bulunan Yakan,  “Son dönemlerde akıllı lensler için özel göz hastanelerinde yapılan reklamlar gerçeği yansıtmıyor. Akıllı lensler, çok odaklı göz içi lensler için özellikle özel göz hastanelerinin kullandığı bir terim bu. Piyasaya akıllı lens olarak sunuluyor ” dedi.

Sözlerine ‘Lensin akıllısı olmaz’ diye başlayan8.Bölge Mersin Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Serkan Yakan, “Yani hiçbir deontolojik ve etik değerle açıklanamayan yanlış yönlendirmelerdir” dedi.

Yakan, “Akıllı lens bir pazarlama yöntemidir. Bunun ispatı ve kanıtlanmışlığı da yok. Tam olarak kabul gören bir olayda değil. Netice itibarı ile akıllı lens olayı katarak olmayan hastalarda, numarası çok düşük hastalarda, yakını olmayan hastalarda da kullanılıyor. Ameliyat sonrasında birçok sorunla karşılaşılabiliniyor. Özellikle göz kuruluğu, gökkuşağına benzer ışık halelerinin oluşması görülebiliyor. Bunların en büyük handikaplarından birisi ateşe yaklaşamazsınız. Örneğin mangal yakarken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Göz içine konulan lens, büyük bir sıkıntı yaratabilir. Kafanıza darbe aldığınızda lens kayma yapabilir. Odaktan kayabilir. Sarı noktalar oluşabilir. Yani bir çok sorunla karşılaşabileceğiniz sıkıntılı bir operasyon. Şuanda dünyada da kabul edilir bir şey değil ama bizde excimer lazerlerin yapılması gibi bir şey. Başka ülkelerde bu kadar rahat yapılamıyor. Ama çok odaklı lenslere akıllı mercekler demek gibi” dedi.

“YANILTICI REKLAMLAR”

Akıllı lenslerle gözlüklerden kurtulma olayının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Yakan, “ Aslında yanıltıcı bir reklamla ‘Gözlüklerinizden kurtulacaksınız. Akıllı mercekler Şahin gibi göreceksiniz. Bu zaten insanın metabolizmasına aykırı. İnsanın Kartal gibi görmesi için retinasının iki tane greyfurt büyüklüğünde olması lazım. Hastanelerin bu tür ameliyatlar yaparken hastalarına çok seçici olmaları gerekiyor. Çünkü bununla alakalı büyük sıkıntılar yaşıyor hastaneler daha sonra. Her göz bunu kabul etmiyor. Her gözde olumlu netice alınamıyor. Alınamadığı gibi insanların mağdur olması söz konusu oluyor. Hatta davalık bile oluyorlar. Biz Mersin’de daha önce yapılan akıllı merceklerin billboardlara, tüm caddelere konulmuştu. Onları tek tek kaldırttık. Çünkü yanıltıcı reklamdı. Söylediğim gibi merceğin akıllısı olmaz. Mercek, mercektir. Katarak olmadan takılmaz.Takılan hastalarda verimli sonuç alınmaz. Genelde verimli sonuçlar alınamıyor” diye konuştu.

“GÖZ ÇOK FAZLA OYNANABİLECEK BİR ORGAN DEĞİL”

Yakan, “Akıllı lensin yerine her zaman tek alternatif gözlüktür. Göz çok fazla oynanabilecek bir organ değil. Bugün baktığınız zaman tüm işadamları, tüm bilim adamları, hekimler, profesörler hep gözlüklü. Kimsenin  cebinde bir 20-25 bin TL para yok mu? Bunu yaptırmak için. Tabii bizim gibi bazı ülkelerde kontrolsüzce yapılan bu tıbbı müdahale, doğru bir müdahale değil. Ayrıca katarak olmadan bu merceklerin takılması hepten yanlış. Katarak olduktan sonra da çok odaklı lensler kabul edilmiş lensler değil. Bunların akıllı lens dedikleri uzak, yakın mesafe gösteren mercekler. Yani akıllı mercek değiller. Biz insanlarımızın gözlerini risk atmalarını istemiyoruz.Göz çok fazla müdahale edilecek bir organ değil. İnsan oğlu 60-65’den sonra sanki çok gençmiş gibi çok iyi görmek istiyor. Antomik olarak bu bir kere aykırı. Hayatın kendisine aykırı. Biz yaşlandıkça görme kayıbımız artacaktır. Lensler sadece göze konfor sağlıyor. Bunun dışında lenslerin yapacak hiçbir şeyi yok.Gözlük takmamak için lens takanlar, süre sonra uzak ya da yakın gözlük takmak zorunda kalıyorlar. Kısacası, yeteri kadar olgunlaşmış katarak konusunda yapılan ameliyatların zorunluluğu dışında, hasta seçimi doğru yapılmamış, sağlıklı bir anamez alınmamış, göz patolojik ve fizyolojik olarak değerlendirilmemiş, sadece kazanç amaçlı yapılan ameliyatların karşısındayız” şeklinde konuştu.

 


ETİKETLER :
Diğer GÜNCEL haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder