Sosyal medyaya dikkat!
Mersin Sondakika

Sosyal medyaya dikkat!

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM)Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, “Yastık Challenge ile çocukların resimlerini sosyal medyada paylaşmak bir çocuk istismarıdır. UCİM olarak, çocukların bu tür akımlarda yer almasına sonuna kadar karşıyız” dedi.
Bu haber 2022-08-21 19:05:21 eklenmiş

 

Sosyal medyaya dikkat!

 

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM)Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, “Yastık Challenge ile çocukların resimlerini sosyal medyada paylaşmak bir çocuk istismarıdır. UCİM olarak, çocukların bu tür akımlarda yer almasına sonuna kadar karşıyız” dedi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM)Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, çocukların fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılırken,  bazı tehlikelerin göz ardı edildiğini söyledi.

Ceylan, “Sosyal medyada fotoğraf paylaşmak sadece yetişkinlerin kendilerine ait fotoğrafları paylaşması ile kalmamış son yıllarda ebeveynlerin çocuklarının fotoğraflarını da yoğunlukla paylaşması ile devam etmiştir. Geçtiğimiz günlerde instagramda ortaya çıkan ‘Dünya güzeli bir kızın varsa sende ekle’ akımı ile yeni bir gündem oluştu. Bir fotoğraf, bir anı, bir ’tık’ sesiyle her hangi bir anda ya da mekanda bir araya gelemeyecek insanlara dahi ulaştı. Teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte bu paylaşım yapma biçimi zamanı ve mekanı ortadan kaldırırken, eylemin geri döndürülemezliğini de bir sorun olarak karşımıza çıkarmaktadır. Sosyal ağlar içerisinde instagram görselliği ön plana çıkaran yapısı ile yeni nesil ebeveynlerin dijital fotoğraf albümünü var ettiği bir alan haline gelmiştir. Anne, babaların çocuklarının her anını sosyal ağlar üzerinden paylaşması, onları teşhir etmesi sosyal medya ile birlikte hayatımıza giren bir davranış biçimidir” diye konuştu.

CİNSEL İSTİSMAR

Ceylan,” Henüz karar verebilme mekanizmasına sahip olmayan çocukların, kişisel görüntülerinin milyonlarca kişiye sunulması, çocukların güvenliğini tehlikeye düşürmekte ve pedofolik bireylerin kurbanlarını bulmaları yönünde kolaylık sağlamaktadır. Çocuğun, gelişim süreçlerine uygun olmayan bir biçimde sosyal medya ortamına dahil edilmesi, hak ihlallerini ve istismarı ortaya çıkardığı gibi, çocuğun ‘unutulma hakkı’da elinden alınmış olur. Yetişkinliğine dek çocuğu takip eden dijital ortamda paylaşılmış bir fotoğraf, ileride onun yaşayabileceği yıkımları, utanç, öfke gibi duyguları, akranlarına karşı mahcubiyeti de beraberinde getirebilir. Sosyal medya her ne kadar günlük hayatın normal bir rutin haline gelse de, günlük eylemlerim sanal dünyada bu denli görünür olması, normallikten uzaklaştırmaktadır. Çocuğunu sanal dünyanın içerisinde gerçekleşebilecek istismardan koruması gereken ebeveynlerin, bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde istismarı kendileri gerçekleştiriyor olabilir.

 Sonuç olarak, ebeveynlerin gizlilik ve mahremiyet konularına verdikleri önem ileride çocuklarının da bu konularda göstereceği hassasiyeti büyük ölçüde etkileyecektir. Ebeveynlerin çocuklarının mahremiyetlerini korumak adına önlemler almaları ve çocuklarına rol model olmaları çocuklara erken yaşta mahremiyet bilinci kazandırabilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

 


ETİKETLER :
Diğer ASAYİŞ haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder