Şeftali üretcinin elinde kaldı
Mersin Sondakika

Şeftali üretcinin elinde kaldı

Mezitli Tepeköy’de şeftali üreticisi Cafer Sapıtmaz, şeftalinin dalında ucuz, pazarda pahalı olduğunu belirtirken, kazananın komisyoncu olduğunu söyledi.
Bu haber 2022-08-21 19:04:24 eklenmiş

 

Şeftali üretcinin elinde kaldı

 


Mezitli Tepeköy’de şeftali üreticisi Cafer Sapıtmaz, şeftalinin dalında ucuz, pazarda pahalı olduğunu belirtirken, kazananın komisyoncu olduğunu söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Mersin’de  bu yıl rekolte fazlası veren şeftali çiftçinin elinde kaldı. Şeftali, yaşanan bolluk nedeniyle tarlada kilosu 3, pazarda ise 10 TL'den satılırken, üreticiler fiyatların düşmesine isyan etti.

Mezitli Tepeköy Mahallesi şeftali üreticilerinden Cafer Sapıtmaz, Tepeköy’de yaklaşık 7 bin ton civarında şeftali yetiştirildiğini söyledi.

Sapıtmaz, şeftalinin pazarda 10 TL, marketlerde 20-25 TL’ye satılırken, şeftalinin dalında 3 TL’ye alıcı bulduğunu söyledi.

Geçen sene şeftalinin 8-9 liraya alıcı bulduğunu, bunun nedeninin ise yaşanan don olaylarından dolayı şeftalinin az olmasından kaynaklandığını belirten Sapıtmaz, “ Şu anda şeftali dalında 3 lira, süper marketlerde 25 lira. Bunu kim yapıyor, neden oluyor. Ben size onu anlatayım. Geçen sene şeftali 8-9 lira civarında alıcı buldu. Neden buldu? Ülkenin birçok yerinde kış sert geçtiği için don oldu, kırağı oldu. Şeftali azdı. O nedenle şeftali geçen sene 8-9 liraya alıcı buldu. Bu sene şeftali üretiminde girdi maliyetleri yüzde 200 arttı. Ona rağmen şeftali 3 lira. Aroma bile şeftaliyi 2 liraya alıyor. Millet aromaya şeftali topluyor. Şu gördüğünüz sofralık şeftaliyi aromaya toplayıp satıyor. Bu arada biz şunu gördük; demek ki bizim ülke genelinde ki şeftalimiz hava koşullarından etkilenmediği zaman iç piyasaya fazla geliyor. Üretim fazla olunca elde kalma söz konusu oluyor. Bunu bilen tüccarlarda ayağına kurşun sıkıyor. Neden? Bu çiftçi şeftaliden 2 sene üst üste para kazanmazsa bu şeftaliyi kesecek. Sen daha sonra 3. sene burada şeftaliyi mi bulacaksın? İhracata mal toplayan da buradan 4 liraya mal topluyor. Neden bunu yapıyorsunuz? Yazık ya. Sen bu şeftali üreticini mutlu et, seneye de üretsin. Para kazanmadığı zaman zaten kesiyor” dedi.

“ÇİFTÇİYİ MAHVETTİLER”

Sapıtmaz, "Çiftçiyi mahvettiler. İlaca ayrı para, mazota ayrı para, suya ayrı para. Her şeye zam oldu ama bu çiftçinin hali ne olacak bilmiyorum. Yani hiçbir şey yok. Hiçbir şey kazanamıyoruz. Günden güne fiyatları düşürüyorlar. Yani 6-7 lira ile başlayıp şu anda 3-4 liraya şeftali gidiyor. Yazık, günah. Biz pazardan bunu 15-20 liradan alıyoruz. İşçi ayrı para. Her şeyin fiyatı artıyor. Ama bu şeftali nedense yerinde sayıyor. Geçen sene şeftali yok dedik. Bu sene şeftali var ama yine aynı. Bizim için .hiçbir şey değişmiyor. Halimizi de görüyorsunuz" diye konuştu.

 

 


ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder