Ormanlarımızı ve suyumuzu koruyalım!
Mersin Sondakika

Ormanlarımızı ve suyumuzu koruyalım!

Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, “Hayatımızın can damarı olan Ormanlarımızı ve suyumuzu koruyalım” dedi.
Bu haber 2022-03-24 02:29:34 eklenmiş

 

Ormanlarımızı ve suyumuzu koruyalım!

 

Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, “Hayatımızın can damarı olan Ormanlarımızı ve suyumuzu koruyalım” dedi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Son yıllarda yaşanan savaşlardan, doğal iklimlerden dolayı iklim krizi ve biyolojik çeşitliliğinin kaybolduğuna dikkat çeken Gelbul, kullanılabilir suyun %50’sinden fazlasının ormanlardan geldiğini ifade etti.

Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, son yıllarda yaşanan sağlık, aşırı hava kirliliği, iklim kaynaklı göçlerin yaşandığı dünyada, iklim kriz ve biyolojik çeşitlilik kaybının önüne geçilmesi için suyun ve ormanların korunması ile orman varlığının artırılması gerektiğini söyledi.

Gelbul, “Ormanlar tıpkı su gibi bizim hayat kaynağımızdır.  Dünya ormanları, barındırdığı 60 bin ağaç türü, yüz binlerce böcek, mantar, bitki türü ile dünya karasal biyolojik çeşitlililiğin %80’inden fazlasına yuvadır. İnsanların %50’sinden fazlasının suyu yine ormanlardan geliyor. Son yıllarda hızla orman kayıpları yaşanıyor. Bu orman kayıplarına son 10 yılda 147 milyon hektar orman alanı daha eklendi. Son 50 yılda sadece yaşamı ormana bağlı türlerdeki kayıp %47 oldu. Bununla birlikte iklim krizinin etkisiyle yaşanan orman yangınlarındaki artış da, bu çok kıymetli doğal varlıklarımızın yok olmasına sebep oluyor. Her bir orman tahribatı, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybının yarattığı sorunların artması demektir. Çeşitli amaçlarla tahrip edilen ormanların kaybı; yaşamın kaybıdır.  Ormanlarda, 2012-2020 yılları arasında madencilik, enerji ve diğer kullanımlar için verilen izinlerin miktarı 450 bin hektarı geçti. Bu oran, aynı dönemde yanan 87 bin 342 hektar orman alanının yaklaşık 5 katını oluşturuyor. Son yıllarda Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki değişiklikler ile Orman Kanunu’na eklenen EK-16 maddesi ile yasalarda orman tahribatına neden olan uygulamaların kapsamının daha da genişletilmesi orman varlığımız için büyük risk oluşturuyor ” dedi.

SUYU KORUMANIN YOLU ORMANLARLA OLUR”

 Gelbul, “Ormanlar, iklim krizi ile mücadele ve biyolojik çeşitlilik kaybının önlenmesinde anahtar role sahip. Suyu korumanın yolu ormanlarla olur. 2021 yılındaki yüksek sıcaklık ve uzun süre normalin üzerinde devam eden kuvvetli poyrazın etkisiyle yaşanan büyük orman yangınlarında, 140 bin hektara yakın orman alanının yanmış olması canımızı çok yaktı. Bu yangınların çıkış nedeninin %84’ünün ihmal, kusur ve faili bilinmeyen olarak tanımlanması ve ormanların %99’unu tahrip etmesi, yangınlarda insan kaynaklı tahribin etkisinin de büyük olduğunu kanıtlıyor. Bu yangınlar, üç bitki coğrafyasının kesişim yerinde olan ülkemizde, 30’dan fazla ağaç türü, içerdiği bitki ve hayvan çeşitliliği ile ormanlarımızın biyolojik çeşitliliğini tehdit ediyor. Büyük bir bölümü doğal olan ormanlarımız, biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu doğal yaşlı orman örneklerini barındırıyor. Bu anlamda ülkemizde, iklim değişikliğiyle mücadele ve biyolojik çeşitlilik kaybının önlenmesi için ormanlarımızın korunmasının büyük önemi bulunuyor. Su döngüsünün önemli bir bileşeni olarak ormanlar, dünya karasal alanının %30'unu oluşturmasına rağmen, akarsu akışlarının %60'ını oluşturuyor. Dünya nüfusunun %50’sinin suyu ormanlardan geliyor. Ormanların tahrip edilmesi bölgeyi daha kurak hale getirirken, suyla taşınan organik madde ve toprak nedeniyle suyun kalitesini bozuyor” diye konuştu.

 

 

 

 


ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder