Türkiye’de şirketler kapanıyor!
Mersin Sondakika

Türkiye’de şirketler kapanıyor!

AYDD Başkanı Ferudun Gündüz, Türkiye’de şirketlerin tek tek kapandığına dikkat çekerken, aile şirketlerinin geleceğinin tehlikede altında olduğunu söyledi.
Bu haber 2023-10-19 16:06:13 eklenmiş

 

Türkiye’de şirketler kapanıyor!

 

AYDD Başkanı Ferudun Gündüz, Türkiye’de şirketlerin tek tek kapandığına dikkat çekerken, aile şirketlerinin geleceğinin tehlikede altında olduğunu söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 80’inin ilk 5, yüzde 96’sının ise ilk 10 yılda kapandığını belirten Gündüz, iş planı kültürü ve profesyonel desteğin önemini vurgulayarak, “Belirli büyüklüğe ulaşmış her firmanın mutlaka bir yönetim danışmanı olması lazım. Türkiye’deki şirketlerin kurtuluşu buna bağlı” dedi.

Şirketler ile kurumların daha efektif ve uzun ömürlü çalışmalarını sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Anadolu Yönetim Danışmanları Derneği’nin (AYDD) yönetim kadrosu ve üyeleri, 6 ana konunun masaya yatırıldığı toplantı da buluştu.

AYDD Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz, yönetim danışmanlığı ve yeni girişimcilik kavramı ile iş planının önemine dikkat çekti.

 Gündüz, iflasların intihara varan dramatik sonuçlara neden olduğunu vurguladı. Olumsuz sonuçları engellemek için işletmelerin kuruluş aşamasında iş planı kültürüne sahip olması, kurulumdan sonra ise mutlaka profesyonel destek alması gerektiğinin altını çizen Gündüz, “Kolektif çalışmayı öngören derneğimizin her üyesi, şirketin check-up raporuna göre kendi uzmanlık alanlarında iyileştirme sağlıyor. Aslında kamu görevi yürüten bizler, şirketlerin batışını engelleyerek ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. İleriye dönük çok önemli bir hedefimiz var. Nasıl ki şirketlerin mali müşaviri, gümrük müşaviri ya da avukatı varsa, belirli büyüklüğe ulaşmış her firmanın da mutlaka bir yönetim danışmanı olması lazım. Türkiye’deki şirketlerin kurtuluşu buna bağlı” dedi.

“DAĞILMALARIN ENGELLENMESİ AİLE ANAYASASI İLE MÜMKÜN”

Aile anayasasının gerekliliğine ilişkin bir sunum yapan AYDD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Hazır ise kuşak değişiminde sarsıntı yaşayan aile şirketlerinin dünya genelinde 4’üncü kuşağa ulaşabilme oranının yüzde 3 civarında olduğunu söyledi. Dağılmanın, aile üyelerinin ortak düşünce yapısına kavuşmaması ve birlikte yürüme vizyonunu oluşturamamasından kaynaklandığını aktaran Köksal Hazır, “Altyapısını yasalara ve izlenebilirliğe uygun hale getirerek kurumsallaşan şirketlerin ömrü uzuyor. Dağılmaları engellemek için sağlanması gereken ortak konsensüs, aile anayasası ile mümkün. Ailenin gönül ve fikir birliği içerisinde oluşturup ortak yaşama dair inançlarını sergilediği yazılı bir metin olan ve sözleşme niteliği taşıyan aile anayasası, birbirinden ayrışan aile ve şirket sisteminin bütünleştirilmesini sağlar” diye konuştu.

Programda AYDD Genel Sekreteri Doç. Dr. Metin Ocak ‘kurumsallaşmanın işletmelere yararları’, Akredite KOBİ Danışmanları Endüstri Mühendisi Hatice Aydın ile Makine Mühendisi Mehmet Eroğlu ‘yalın üretim’, AYDD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Ege ‘uluslararası ve Türkiye’deki finansal gelişmeler’, AYDD Saymanı Hasan Kurtulan ‘finansal okuryazarlık’, Finans Uzmanı Adnan Koluş ‘periyodik finansal check-upın önemi’, Yeminli Mali Müşavir Harun Dumlu ise ‘vergi incelemelerinde dikkat edilecek hususlar’ ile ilgili sunum yaptı.

 


ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder