Herkes çözüm bekliyor!
Mersin Sondakika

Herkes çözüm bekliyor!

Avrupa'dan ithal edilen katı atıkların dönüştürüldüğü tesisten yayılan kötü kokular Mersin'in Karacailyas Mahallesi sakinlerini isyan ettirdi. İki yıldır başta Akdeniz Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere, çalmadık kapı bırakmadıklarını ifade eden mahalle sakinleri, soruna çözüm bulunmamasından şikayetçi.
Bu haber 2023-10-19 15:32:59 eklenmiş

 

Herkes çözüm bekliyor!

 

Avrupa'dan ithal edilen katı atıkların dönüştürüldüğü tesisten yayılan kötü kokular Mersin'in Karacailyas Mahallesi sakinlerini isyan ettirdi. İki yıldır başta Akdeniz Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere, çalmadık kapı bırakmadıklarını ifade eden mahalle sakinleri, soruna çözüm bulunmamasından şikayetçi.

Yarısını Türkiye’nin belirli yerlerinden ve diğer yarısını Avrupa’dan getirilen katı atıklar, Emek mahallesi başta olmak üzere, Karacailyas mahallesi ve diğer mahalleleri zor durumda bırakıyor.

Getirilen bu atıklar, hem yaydıkları koku, hem de yarattıkları çevre sorunları nedeniyle halkın tepkisini çekiyor. Şirketler, yerel yönetimler ve halk karşı karşıya geliyor.

YERLEŞİM ALANINDA ATIK TESİSİ

Son zamanlarda Mersin’de hızla çoğalan katı atık tesislerinin yerleşim alanında olması, vatandaşın hayatını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Karacailyas mahallesindeki katı atık tesisi de, mahallelinin 2,5 yıldır çözmeye çalıştığı sorunlardan bir tanesi.

Karacailyas Mahallesi sakinleri, üç yıl önce tarım alanından, sanayi alanına çevrilen araziye,  katı atık geri dönüşüm tesisi kurulduğunu ve tesisin bahçesinde toplanan tonlarca katı atık işlenerek, plastik hammaddesi haline getirildiğini ve bunun sonucunda yayılan kötü kokunun ise, mahalleyi yaşanmaz hale getirdiğini ifade ettiler.

'KOKUDAN PENCERELERİMİZİ AÇAMIYORUZ”

Emek Mahalle oturanlarından İsa Değirmenci, “Bu tesis sağlıksız koşullarda çalışıyor. İnanılmaz bir kötü koku yayıyor. Sorunumuzu anlatmadığımız yer kalmadı. Yetkililerden bir çare bekliyoruz. Bu kötü, leş kokusu o kadar rahatsız ediyor ki ne pencere açabiliyoruz ne balkona çıkabiliyoruz. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.

'ÇED RAPORU VERENLER GELSİN BURADA BİR GÜN KALSIN'

Karacailyas Mahallesi Muhtarı Rüknettin Koşar’da “Biz 3-4 muhtar bu fabrikayla uğraştığımız kadar hiçbir şeyle uğraşmadık. Bu fabrikanın kapanmasına dair hiçbir girişim olmadı. Akdeniz Belediyesi 'büyükşehir' diyor, Büyükşehir, 'Çevre Bakanlığı diyor. Biz buralarda sıkıştık kaldık. Büyükşehir Başkanından, Akdeniz Belediyesi Başkanından, Şehircilik Bakanlığından, ÇED raporu verenlerden gelip burada oturmalarını istiyoruz. Gelsinler, misafirim olsunlar, burada bakalım bir gün kalabilecekler mi? TIR'larla atık geliyor. Avrupa’dan gelen pislikler buraya getiriliyor. Burada yaşayan vatandaşlarda bu pisliğin kokusunu çekmek zorunda bırakılıyor.Tesis sahibi ile konuştuğumuzda bize 6-7 ay zaman verin bu pislikleri buradan götüreceğim dedi. Daha sonra bize Mersin Üniversitesi Çevre Bölümü ile görüştüklerini ve kokular için bazı girişimlerde bulunacaklarını söylediler. Maalesef çok zaman geçmesine rağmen çözüm bulunamadı.   Biz şu anda tesis sahibiyle karakolluğuz. Hiçbir şey yapmadık adam bizi mahkemeye vermiş. Ayrıca çevrede okul var, çocuk parkı var, spor sahaları var, çocuklarımız bunlardan faydalanmaktan zorlanıyor. Çünkü çöp kokusu nefes aldırmıyor. Bırakın spor yapmayı, pencerelerimizi açamıyoruz. Akşamları evimizde oturamıyoruz kokudan dolayı” diye konuştu.

'RESMEN ZEHİR SOLUYORUZ”

Resmen zehir soluduklarını ifade eden Şakir Gülmen Mahallesi Muhtarı Ali Özay, “ Bu tesise girip telefonla birkaç kez çekim yaptım. Ziraat Mühendisleri Odasına, Çevrecilere, Büyükşehir Belediyesi’ne, Akdeniz Belediyesi’ne ve  Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne defalarca  dilekçeler yazdım, defalarca baş vuruda bulundum ama bir sonuç alamadık. Her seferinde bu tesisin yerleşim alanında kalmasının doğru olmadığını söyledim. Yuvarlak kelimelerle mazeretler bulup geçiştirdiler. Ben buradan soruyorum. Beş mahalleden oluşan ve  15 bin insanın yaşadığı bu alanda zehirleme hakkını onlara kim vermiş? Çevre Bakanlığı mı vermiş, Akdeniz Belediyesi mi vermiş, Büyükşehir Belediyesi mi vermiş? Cevap yok. Sanıyorum Türkiye’den gelen çöp yetmiyor ihaleyle Avrupa’dan da çöp getiriyorlar. Sonuçta zehir. İnsanlarımızın hastalanmasına sebep oluyor” şeklinde konuştu.

“GÜNLERCE ŞİKAYETTE BULUNDUM AMA SONUÇ ÇIKMADI”

“Günlerce şikayette bulundum ama sonuç çıkmadı diyen Karacailyas Mahallesi sakinlerinden Özhan Demir,”Ben Karacailyas’ta yaşıyorum. Günlerce ben şikayette bulundum.  Akdeniz Belediyesi’ne söyleyin diyorlar, Akdeniz Belediyesi’ne söylüyorum, Büyükşehir Belediyesi’ne söyleyin diyorlar. Büyükşehir Belediyesi’ne gittiğimiz zaman, zabıtayı gönderiyoruz diyorlar. Yine de bir sonuç çıkmıyor. Evlerimizin içinde kesinlikle oturamıyoruz. Yaşadığımız sorun kimseyi ilgilendirmiyor. Bizi kaderimize terk ettiler.  Her iki belediyede kesinlikle bir işlem yapmadı” dedi.

“BU TESİS BİZİM YAŞAMIMIZI ALT ÜST ETTİ”

Süheyla Değirmenci, “Bu tesis bizim yaşamımızı tamamen alt üst etti. Evden dışarı çıkamıyoruz. Pencereleri de açamıyoruz. Çünkü zehir teneffüs ediyoruz. Ne bir şey yiyebiliyoruz, ne de bir şey içebiliyoruz. Adeta kusuyoruz. Ben iki yıldır enfeksiyon hastasıyım. Dışarı da bile maske ile duramıyorum. Sadece biz değil, çocuklarımız bile hastalanıyor, sürekli hastaneye gidiyoruz. Doktorlar,  mikroptan enfeksiyon kaptıklarını söylüyorlar.  Yaşanılacak gibi değil. O kadar ilaç tedavisi görmeme rağmen, enfeksiyondan bir düşüş yaşanmıyor. Yazık bizlere de. Birazda bizi düşünsünler. Yetkililerden tek isteğimiz, bu sorunun biran önce çözülmesi” diye konuştu.

'TÜM YASAL ŞARTLARI TAŞIYORUZ'

Mahallelinin şikayet etiği CETA adlı şirketin yetkilisi Serdal Biçer ise, firmanın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınan Atık İthalat Kayıt Belgesine, Çevre İzin ve Lisans Belgesine, Mersin Büyükşehir Belediyesinden alınmış 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatına sahip olduğunu söyledi.

Firmanın tesis kurduğu alanın imar planlarında sanayi tesis alanı olarak görüldüğünü belirten Biçer, gerekli belgeler ve imar konusunda tüm yasal şartları taşıdıklarını söyledi.

'ATIKLARIN YARISI TÜRKİYE'DEN YARISI AVRUPA'DAN'

Yasalar gereğince tesiste işledikleri plastik atıklardan yüzde 50’sinin Türkiye kaynaklı olduğunu belirten Biçer, atıkların yüzde 50’sini de Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden ithal ettiklerini anlattı.

Biçer, mahallelinin şikayet ettiği koku sorununu ortadan kaldırmak için de yeni bir makine ve baca yatırımı yapacaklarını, koku sorununu böyle çözebileceklerini savundu.

Mersin’de çok sayıda plastik katı atık geri dönüşüm tesisi bulunduğuna dikkat çeken Biçer, bu tesislerin toplanacağı bir alan gösterilmesi için belediyeye ve valiliğe başvurduklarını da söyledi.

 

 


ETİKETLER :
Diğer GÜNCEL haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder