Tırnak batması her yaşta görülebilir!
Mersin Sondakika

Tırnak batması her yaşta görülebilir!

Dr. FOOTCARE El Ayak Bakım Merkezi sahibi Gülsu Gençay, tırnak batmasının her yaşta görülebileceğini söyledi.
Bu haber 2022-12-11 22:20:59 eklenmiş

 

Tırnak batması her yaşta görülebilir!

 

Dr. FOOTCARE El Ayak Bakım Merkezi sahibi Gülsu Gençay, tırnak batmasının her yaşta görülebileceğini söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Gençay, tırnak batmasının ayakta sık görülen problemlerin başında geldiğini ve  tüm yaş gruplarında rastlanabilen tırnak batmasının,  ağrılı bir hastalık olduğu için yaşam kalitesini de olumsuz etkilediğini ifade etti.

Dr. FOOTCARE El ayak Bakım Merkezi sahibi Gülsu Gençay, “Batık tırnağın zamanında tedavi edilmemesi, daha ciddi problemleri beraberinde getirebiliyor” dedi.

Gülsu, tırnak batmasının, tırnak yatağını çevreleyen dokuda kızarıklık, ödem veya iltihaplanma, akıntı, kabuklanma, yara dokusu ve tırnak kenarındaki dokularda büyüme belirtileri ile ortaya çıkmaktığını söyledi.

Gülsu, “ Genellikle ayak başparmağı ve nadiren diğer parmaklarda görülür. Oldukça ağrılı olan tırnak batması yürüme fonksiyonunu da olumsuz etkilemektedir. Her yaşta ve her iki cinste ortaya çıkabilen tırnak batması yeni doğan bebeklerde de serbest tırnak kenarının gecikmiş olarak büyümesinin bir sonucu olarak görülebilir.  Bebeğin ayak başparmak tırnağının düzensizleşmesi veya tırnak kenar kıvrımının kalınlaşmasına neden olur. Yetişkinlerde ise en sık görülen neden travma ve dar bir tırnak yatağının olmasıdır. Tırnak batmasına; tırnak, çevredeki yumuşak dokular veya her ikisi de sebep olabilir. Tırnak batmasının nedenleri arasında; ayak tırnaklarının uygunsuz kesilmesi, uygunsuz ayakkabılar, tırnak plağı anomalisi, aşırı terleme, aşırı şişmanlık (obezite), kullanılan bazı ilaçlar, aşırı eklem esnekliği (eklem hipermobilitesi), tırnak mantarı, genetik yatkınlık, anatomik bozukluk, kemik iliği kök hücre nakli, tırnak yoğunluğunun artması, şeker hastalığı (diyabet) ve gebelik bulunmaktadır.

Batık tırnak, çevresindeki dokuda enfeksiyona neden olabilmektedir, parmak iltihabı (paranoşi) en sık görülen komplikasyondur. Ayrıca; piyojenik granulom dediğimiz kanamalı damarsal oluşum, keloid, sık terarlar (nüks), derin cilt enfeksiyonları (selülit), kemik iltihabı (osteomiyelit), sistemik enfeksiyon veya çok ilerlemiş vakalarda parmağın ampütasyonu tırnak batması sonucu ortaya çıkan durumlar arasında yer almaktadır” dedi. 

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder