Vaka sayılarında artış var
Mersin Sondakika

Vaka sayılarında artış var

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19’da vaka sayısı her geçen gün daha da artıyor.
Bu haber 2022-08-21 19:11:04 eklenmiş

 

 Vaka sayılarında artış var

 

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19’da vaka sayısı her geçen gün daha da artıyor.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Dr. Mehmet Antmen, sağlık örgütünün son bir haftada 439 bin kişinin Covid-19 olduğunu ve günlük 41 ölüm vakasının yaşandığını söyledi.

Covid-19 vakasının önüne geçilebilmesi için aşıların tam olarak yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Mehmet Antmen, dünyada en fazla Covid-19 vakasının yaşandığı ülkeler arasında Türkiye’nin 5.sırada olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığının her hangi bir uyarı yapmadığını ifade eden Antmen, vatandaşların dikkatli olmasını ve maske, mesafe, hijyen konusunu ihmal etmemesini söyledi.

Antmen, okulların ya da iş yerlerinin kapanmasının sorunları çözemeyeceğinin altını çizerken, aşıların eksiksiz olarak yapılmasına vurgu yaptı.

Ülkemizde özellikle son günlerde belirgin bir artış gösteren Covid-19 vakaları tedirgin etmeye devam ederken, ölüm sayılarının fazla olması ürkütüyor.

Ocak ve Şubat ayından beri vaka sayılarında ciddi bir artışın yanısıra ölüm sayılarındaki artışa dikkat çekti.

"VAKALAR KATLANARAK ARTIYOR"

Antmen, “ Şu anda artış devam ediyor. Maalesef ölüm sayıları giderek artıyor.Bu da beklenen bir durum. Çünkü ölüm hastalıktan iki,  üç hafta içerisinde meydana geliyor. Hasta olduktan sonra hemen ölüm oluşmuyor. Dolayısıyla şu anda rastladığımız ölüm rakamları iki, üç hafta önceki vaka sayılarına mutabık oluyor. O açıdan çok şaşırtıcı değil beklenen bir durum. En üzücü tarafı ölüm sayıları.  Çoğu kişi test yaptırmadığı için gerçek rakamı da yansıtmıyor. O bakımdan vaka sayıları üzerinde çok durmak istemiyorum ama ölüm sayıları önemli. O bakımdan özellikle yaşlı ya da genç de olsa kronik hastalığı olanlar ya da tam doz aşılı olmayanların kendisine dikkat etmesi lazım” dedi.

"RİSK GRUBUNDAKİLER AŞILARINI HEMEN YAPTIRSIN"

Antmen, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve tam doz aşılı olmayanlar için riskin devam ettiğine dikkat çekerek “Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve tam doz aşılı olmayanlar için risk devam ediyor. Bu kişiler kendilerini korumalı. Öncelikle hemen aşılarını yaptırmalarını öneririm. Eğer son aşıdan sonra 6-7 ay geçmişse bu kişiler mutlaka hatırlatıcı yeni bir doz aşı yaptırmalılar. Kalabalık, dar, havasız, kapalı mekanlarda çok kalmamalılar. Buralara girerken maskelerini usulüne uygun olarak takmalılar. Bu konuda dikkatli olmalarında yarar var özellikle bu risk grubu kişilerin. Tabi hepimizin dikkat etmesinde yarar var ama gençseniz kronik bir hastalığınız yoksa tam doz aşılı iseniz 'Ben hastalansam bile bunu hafif atlatırım' diyebilirsiniz şu anda durum öyle. Ama yaşlılar kronik hastalığı olanlar ve aşısız olanlar için maalesef bu kadar iş kolay olmayabiliyor. Bazen ölüme giden ağır vakalar görebiliyoruz.

Virüs aramızda dolaşmaya devam ediyor bulaşmaya devam ediyor. Dolayısıyla kışla birlikte diğer solunum enfeksiyonlarında olduğu gibi Covid-19'da da bir artış trendi beklenen bir durum. O açıdan bu iş bitmiş gibi davranmamakta fayda var. Açık havada mesafemizi koruyabiliyorsak sorun yok. Kapalı, dar mekânlarda dolmuş, otobüs, toplu taşıma mesela bunlardan bir tanesi böyle ortamlarda bulaşması çok kolay onun için dikkatli olmakta ve maskemizi kullanmakta fayda var” diye konuştu.

 

 

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder