Diş eti hastalığına dikkat!
Mersin Sondakika

Diş eti hastalığına dikkat!

Diş Hekimi Sevcan Yavuz, diş ve dişetindeki iltihap, kalp hastalığı riskinin artırdığını söyledi.
Bu haber 2023-05-22 15:01:07 eklenmiş

 

Diş eti hastalığına dikkat!

 

Diş Hekimi Sevcan Yavuz,  diş ve dişetindeki iltihap, kalp hastalığı riskinin artırdığını söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Sağlıklı dişler ve diş etinin genellikle estetik bir sorun olarak ele alındığını ifade eden Yavuz,  düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi ağız bakım alışkanlıklarının, kalp hastalıkları, bakteriyel zatürre hatta felçten dahi koruyabildiğine vurgu yaptı.

Diş Hekimi Sevcan Yavuz, “Günde iki kez diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli doktor kontrolü, sağlıklı beslenme gibi basit ve etkili alışkanlıkları yaşam boyu sürdürmek büyük önem taşıyor” dedi.

“Ağzımız sindirim ve solunum sisteminize giriş noktasıdır ve ağız yoluyla giren bazı bakteriler hastalıklara yol açabilir” diyen Yavuz,” Ağız hijyeni olmayan bireylerde bu bakteriler, diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi ağız enfeksiyonlarına yol açabilecek seviyelere ulaşabilir. Ayrıca kullanılan bazı ilaçların da tükürük akışını bozması ağız hijyenini olumsuz etkileyebiliyor. Çünkü tükürük, ağzımıza giren yiyecekleri yıkar ve ağızdaki bakteriler tarafından üretilen asitleri nötralize ederek mikroplardan korunmaya yardımcı olur” diye ifade etti.

“DİYABET HASTALARINDA DİŞ ETİ HASTALIĞI DAHA SIK OLUR”

Yavuz, “Diyabeti olan kişilerde diş eti çekilmesi daha sık ve şiddetli seyrediyor. Yapılan çalışmalar, diş eti hastalığı olan kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol etmekte daha zorlandıklarını da ortaya koyuyor. Kısacası düzenli ağız ve diş bakımı, diyabet kontrolünü kolaylaştırabiliyor. Yani kontrolsüz diyabet, diş eti hastalıklarına davetiye çıkartırken diyabetli bireylerde tedavi edilmeyen bu hastalıklar diyabetin kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor” diye konuştu.

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder