Depremi çocuklara anlatmak!
Uzman Çocuk gelişimci ve Aile danışmanı Yonca Yiğit, yaşanan deprem felaketinden, büyükler kadar çocuklarında etkilendiğine dikkat çekerken, çocuklara depremi anlatmanın yollarını gösterdi.
GÜNAYDIN MERSİN
Yiğit, “Maalesef yaşadığımız Kahramanmaraş Pazarcık depremi hepimizi derinden sarsmakla birlikte, endişelerimizi de tetikledi. Gözümüz her gün ekranlarda bir taraftan üzüntü bir taraftan umutla haberleri takip ederken, çocuklarımızın bu süreçten hiç etkilenmemeleri mümkün değil gibi görünüyor. Ama bir yandan da biliyoruz ki, bu sürecin sağlıklı yaşanması, durumu nasıl aktaracağımız, ne şekilde yöneteceğimizle direkt olarak etkili sanıyorum” dedi.
Uzman Çocuk gelişimci ve Aile danışmanı Yonca Yiğit, depremde yaşananların herkesi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Yiğit, “Çünkü süreç içerisinde yaşanan organizasyon sorunu arama kurtarma, gıdanın sağlıklı bir şekilde depremzedelere erişememesi, kişilerin hijyenik ortamlara erişememesi, hem mental sağlığı, hem de halk sağlığını olumsuz yönde etkilemekte olduğu açık ve net bir şekilde görülüyor. Şahsen kendimde Hatay iline giderek, yaşanan büyük yıkımı yerinde gözlemledim. Çocukların yüzünde çok büyük bir travma vardı. Ciddi bir korku içerisinde çocuklar. Yıkılan evlerin yanında aileleri ile birlikte yardım bekliyordu. Bu durumu tam 4 gün önce yaşadım. İnsanlar evi yağmalanmasın diye, çocuklar eliyle birlikte yıkılmayan, ancak çatlamış evlerinin önünde çaresiz bir şekilde oturuyordu. Çocuklar bu çaresizliği çok derin bir şekilde hissettiler. Çocuklar birden fazla olumsuz duruma maruz kaldılar. Çaresizlik, afet anı, ihtiyaçlarının karşılanmaması, aidiyet duygularının zedelenmesi, ailelerinin güven ortamı sağlayamaması durumları ile karşı karşıya kaldılar. Duygu regülasyonu yaşayan Bu çocukların çoğunluğu şu anda çocukluk anksiyetesi içerisindeler. Aynı şekilde aileleri de bu durumun içerisinde yer alıyor” dedi.
DEPREM ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI
Depremin çocuklara anlatılması konusunda görüşlerini açıklayan Yiğit, “ Öncelikle depremin mümkün olduğunca yalın ama gerçek bir şekilde anlatılması gerekir. Yani, fazla detaya girmeden (çocuklarımıza açıklayıcı ve bilimsel olmak adına bazen algılayabileceklerinden fazla detaya girebiliyoruz.) ama somut ve gerçeğe dayanan bir aktarımla depremin ne olduğunu anlatmamız gerekir. Depremin aslında tıpkı yağmur gibi, kar gibi, gök gürlemesi gibi, mevsimlerin oluşması gibi bir doğa olayı olduğu, bazen yer yüzü üzerinde bulunan katmanların doğal bir şekilde hareket ettikleri ve bu hareket sonucunda da yeryüzünün sallandığı söylenebilir. Ancak bunun bir doğa olayı olduğu söylenirken, deprem yaşarken korkabileceğimiz de vurgulanmalıdır.”
ÇOCUKLARIN SORULARI GEÇİŞTİRİLMEMELİ
Uzman Çocuk gelişimci ve Aile danışmanı Yonca Yiğit, “Depremle ilgili çocuğumuzun sorduğu hiçbir soru geçiştirilmemeli, konu kapatılmamalıdır. Aksi durumda çocuk zihninde hayal gücünü de kullanarak kendi cevaplarını arayacaktır. Ancak bazen öyle sorular sorabilirler ki cevabını vermekte gerçekten zorlanırsınız. Bu gibi durumlarda bilim insanlarının, uzmanların bu konuda araştırmalar yaptığını, çalışmalar yürüttüğünü söyleyebilirsiniz. Açık ve dürüst bir iletişim önemli olmakla birlikte, fazlaca maruz kalmanın çoğu zaman bizleri dahi zorlayan bir durum olduğunu unutmadan, çocuğumuzun yanında fazlaca detay konuşmaktan kaçınmak gerekir. Buradan hareketle, çocuğun bulunduğu ortamda sürekli ekranda deprem ve enkaz görüntülerinin açık olmasının da oldukça yaralayıcı olacağı söylenebilir. En çok duymak ve hissetmek istedikleri şey, güvende olduğunuz, gerekli önlemleri aldığınızdır. Bu arada deprem öldürmez bina öldürür.
Kader gayrete aşıktır. Ne kadar gayret eder sağlam bina yaparsanız o kadar az can kaybedersiniz. Milletimizin başı sağ olsun. Bir daha yaşanmaması dileğimle” diye duygularını ifade etti.