Şirketlere yönetim danışmanlığı desteği verilmelidir
Mersin Sondakika

Şirketlere yönetim danışmanlığı desteği verilmelidir

AYDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Danışmanı(CMC) Ferudun Gündüz, “Şirketlere yönetim danışmanlığı desteği verilmelidir” dedi.
Bu haber 2022-12-30 16:21:00 eklenmiş

 

Şirketlere yönetim danışmanlığı desteği verilmelidir

 

AYDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Danışmanı(CMC) Ferudun Gündüz, “Şirketlere yönetim danışmanlığı desteği verilmelidir” dedi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Anadolu Yönetim Danışmanları Derneği (AYDD), “ Genişletilmiş Kurulu Toplantısı”nı, Mersin Tüccarlar Kulübünde gerçekleştirdi.

Toplantıyı, AYDD YK Başkanı Yönetim Danışmanı Ferudun Gündüz modere etti.

AYDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Danışmanı(CMC) Ferudun Gündüz, “Global ve ulusal ölçekte yaşanan ve özellikle ülkemizde gittikçe derinleşen ekonomik kriz 2023 yılında bir çok yönden İş Dünyasını daha derinden etkilemeye devam edecektir” dedi.

Gündüz, 7 yıl önce kurulan derneğin mevcut yönetim kurulu üyelerinden,  Prof Dr İlhan Ege ve Prof Dr Köksal Hazır Başkan Yardımcıları olduğunu, Genel Sekreterlik için Yeşim Ersan ve Saymanın ise Hasan Kurtulan’ın görev aldığını ve ayrıca Mehmet Eroğlu ile Mücahit Kaleli’nin de,  Adana’daki Yönetim Kurulu üyeleri olduğunu ifade etti.

Gündüz, diğer görevlendirilmelerle ilgili olarak ta,  TORSEM Müdürü Doç Dr Metin Ocak, Endüstri Mühendisi Hatice Aydın, Eğitmen Buket Küçükbey, Sosyal Medya Uzmanı Berat Baran, Sağlık İşletme ve Kurumsal Pazarlama Uzmanı Cengiz Gündüz, Aile Danışmanı Canan Yakar, Avukat Cansu Anılan, Avukat Mehmet Alperen Çelik,  Mentor ve Eğitmen Alper Girgeç, Endüstri Mühendisi Pelin Dorukdemir’in de yer aldığını söyledi.

Ayrıca Adana’dan Yönetim Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Mehmet Eroğlu ve Dr Obengül Ejder ile İzmir’den Gümrük Danışmanı Murat Kahraman’ında toplantıya zoom üzerinden iştirak ettiklerini vurgulayan Gündüz, tüm katmanlarla bir güç birliği oluşturduklarını vurguladı.

“ŞİRKETLERİN ÖMRÜNÜN KISALIĞI, MİLLİ BİR MESELE OLARAK ELE ALINMALIDIR”

Gündüz, “Global ve ulusal ölçekte yaşanan ve özellikle ülkemizde gittikçe derinleşen ekonomik kriz, 2023 yılında birçok yönden, İş Dünyasını daha derinden etkilemeye devam edecektir. Bilindiği üzere birçoğu Aile Şirketi olan ülkemiz işletmelerinin, %96’sı zaten ilk 10 yıl da kapanmakta ve ancak %4 firmamız 10. yıl ipini göğüsleyebilmektedir. Ne yazık ki az sayıda kalan bu işletmelerimizin de, ortalama ömrü ancak 30 yıl kadar sürmektedir. Önümüzdeki yıllardan itibaren, zaten kısa olan işletme ömürleri daha da kısalacak ve bu durum ciddi iflaslara sahne olabilecektir.  Bugün Japonya’daki şirketler incelendiği takdirde; onların hem uzun ömürlü oldukları,  hem de bu nedenle Japonya’yı, Dünyanın 3. Büyük Ekonomisi yaptıkları görülecektir. Japonya’da ömrü 100 yılı aşan şirket sayısı; 100 bin adedi aşmış durumdadır. Bu ancak şirketlerin daha sonraki nesillere devri ile sağlanabilmiştir.

Kısa sürede şirket dağılmalarını önlemenin yolu ise bir an önce işletmelerimizi kurumsallaştırmaktan geçmektedir.   Bu da ilk aşamada Aile içi kavgalara son vermenin tek anahtarı olan Aile Anayasasının ortak akıl ve yüksek bir konsensüs ile yazılmasıyla mümkün olabilecektir. Bu ise, ancak profesyonel Yönetim Danışmanlarından destek alarak sağlanabilir.Biz Anadolu genelinde örgütlenmeye başlayan Yönetim Danışmanları olarak bu duruma nasıl bir katkı sağlayacağımız konusunda ciddi bilgi birikimi ve deneyimlere sahip bir ekibiz. Ülkemiz işletmelerinin ömrünün uzaması, verimliğinin arttırılması için kamusal bir anlayışla mesleğimizi ifa etmekteyiz” diye konuştu.                                                                                                                                                                           

“YENİ GİRİŞİMCİLERE İŞ PLANI YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLMELİDİR”

 Bu konunun gerek TOBB ve gerekse TBMM ‘ndeki milletvekillerimize yeterince anlatılıp,                            onların da gündeme getirmesinin artık ulusal menfaatler yönünden de zaruri hale geldiğini vurgulan Gündüz, aynı şekilde yeni iş kuranlara da, İş Planı/Business Plan hazırlama önerisi ya da yükümlülüğü getirilmesi gerektiğini hatırlattı.                                                                                                                                   Gündüz, İş Planlarının da her bir ildeki Ticaret ve/veya sanayi Odaları bünyesinde kurulabilecek                              Girişimcilik Danışma Kurulu’nca incelenmesi gerektiğini belirtti.                                                                            Gündüz, bu konuda mevzuatta yasal bir değişiklik yapmadan önce,  Oda Meclislerinin karar alması ile birlikte taslak pilot bir çalışmanın yapılabileceğini vurguladı.

Gündüz, yeni kurulacak şirketlere, İş Planı hazırlayıp, öylece başvurmalarının yararının anlatılması ve git gide bu kültürün ülkemizdeki tüm odalarda uygulanabilir hale getirilmesi sağlanmaya çalışılabilmesi gerektiğine dikkat çekti.

.“KORSAN DANIŞMANLARA DİKKAT!”

Gündüz, “En önemli özelliklerimizden biri de Anadolu YDD üyesi olan her meslektaşımızın, Derneğimizin denetime açık olması ve çalıştığı projeler de mutlaka gizlilik sözleşmesi imzalayarak, işletmelere karşı sırdaş bir tutum sergilemesidir. Bu nedenle piyasada yeterli bilgi ve deneyim olmayan,  etik Kurallara uymayan korsan danışmanlara çok dikkat edilmesini öneriyoruz. Çünkü bu kişiler mesleğimizin adını olumsuz yönde etkileyebilmekte ve hem de işletmelere fayda yerine zarar verebilmektedir. Bu yönden bir Yönetim Danışmanlığı firması ile çalışacak işletme sahiplerinin Anadolu YDD, güvencesi altındaki Yönetim danışmanlarını tercih etmesini önermekteyiz” şeklinde konuştu.   

“ŞİRKETLER YÖNETİM DANIŞMANI ÇALIŞTIRARAK, ÖMÜRLERİNİ UZATABİLİRLER”

“11. Kalkınma Planın da Türkiye’deki Yönetim Danışmanları Derneklerince dile getirilen önerilerin de bir an önce yasalaşması beklentimiz içerisindedir” diyen Gündüz, “ Her bir şirketin nasıl ki Mali Müşaviri, Gümrük Müşaviri ve Avukatı varsa aynı şekilde profesyonel bir Yönetim Danışmanının da olması gerekir.  Akredite edilen Sertifikalı Yönetim danışmanlarının belirlenecek sayıda ve ölçekte (kota dâhilinde; örneğin 10 adet gibi ) şirkete hizmet vermesi belirlenmelidir. Ayrıca eğitim ve 10 yıl üzerinde aktif olarak belirli ölçekteki şirketlere Yönetim Danışmanlığı yapan kişilerin de uzmanlık alanlarına göre Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği yapabilmesine olanak sağlanmalıdır. Sektörün disipline edilmesi, uzmanlık alanlarının belirlenmesi ve Yönetim Danışmanlığı mesleğinin uygulamalarında ara ve Final Raporlarının belirli standartlara bağlanması da sağlanmalıdır” dedi.

 Yönetim Danışmanlığı mesleğinin güçlü şekilde örgütlenmesi için neler yapılabileceği konusunda da yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten Gündüz,”Anadolu YDD olarak , İstanbul’daki  YDD ve İzmir de kurulu EGE YDD gibi kardeş derneklerimizle de işbirliği içinde çalışacağımızı vurgulamak isterim “ diye konuştu.

Daha sonra toplantıda, derneğe yeni katılanlardan Endüstri Mühendisi Pelin Doludemir ‘e Katılım Belgesi Başkan Gündüz tarafından verildi.                                                                                                       Oluşturulan Üyelik, Eğitim, Proje ve Sosyal İşler Komiteleri çalışmaları hakkında yapılanlar ve yapılması gereken hususlar değerlendirildi.                                                                                                            Gündüz, her bir üyenin,  2023 yılı ilk aylarında; nitelikleri uygun asgari bir yeni üye getirmesini hedef olarak verdi.                                                                                                                                                                            “ Asil Üye” dışında “Aday Üye" statüsünün de, genç danışmanları dernek bünyesinde yapılacak eğitimlerle, mesleğe hazırlamak konusunda yararlı olacağı belirtildi.

Endüstri Mühendisi Hatice Aydın, mesleğin örgütlenmesi için HİBEDER ve diğer danışman derneklerin faaliyetleriyle nasıl koordinasyon kurabileceklerini ve ayrıca odalaşmanın nasıl değerlendirildiği konularında fikirlerini sundu.

 

 


ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder