İlk yardım hayat kurtarır!
Mersin Sondakika

İlk yardım hayat kurtarır!

Kazalar, afetler ya da küçük travmalar. Böyle durumlarda ilk yardım müdahalesi kişinin sakat kalmasını ya da hayatını kaybetmesini önlemek adına büyük önem taşıyor.
Bu haber 2022-10-30 23:36:06 eklenmiş

 

İlk yardım hayat kurtarır!

 

 Kazalar, afetler ya da küçük travmalar. Böyle durumlarda ilk yardım müdahalesi kişinin sakat kalmasını ya da hayatını kaybetmesini önlemek adına büyük önem taşıyor.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

 İlk yardım bilmeden kulaktan dolma bilgilerle müdahalenin yanlış olduğunun altını çizen Uz. Dr. Gülçin Güngör Olçum, herkesi ilk yardım bilgisi almaya çağırıyor.

İlk yardım konusunda yapılan yanlıları ortaya koymak için konunun uzmanından bilgi aldık.

Uz. Dr. Gülçin Güngör Olçum ile yaptığımız görüşmede, “ Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalara ilk yardım adı veriliyor. İlk yardım yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamayı, kişinin durumunun kötüleşmesini engellemeyi, iyileştirmeyi kolaylaştırmayı amaçlanıyor. İlk yardım hayat kurtarıyor. Günlük yaşantımızda herhangi bir durumda ve zamanda bildiğimiz, uyguladığımız veya yardıma ihtiyacı olan kişiye yanlış taşıma, pozisyon vermekten kaçınarak güvende tuttuğumuz her durumda sakatlığın, ölümün önüne geçilmesi mümkün olur” diye konuştu.

ÖNCELİK CAN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI OLMALI

İlk yardımın acil tıp uygulaması ile karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Uz. Dr. Olçum, acil tıp uygulamasının bu konuda eğitim almış doktor ve sağlık personeli tarafından (hemşire, paramedik gibi) tarafından yapıldığına dikkat çekiyor. İlk yardım müdahalesi sırasında sırayla ilk yardım yapacak kişi veya kişilerin öncelikle kendi can güvenliğini sağlaması, çevre güvenliğini sağlaması, ardından da kazazedelere, öncelik sırasına göre yardımcı olması gerekiyor. Uz. Dr. Olçum, bu durumu şöyle bir örnekle açıklıyor: “Bir trafik kazasında eğer ilkyardımcı da araç içindeyse kendi sağlık durumunu kontrol ettikten sonra, kaza bölgesinde güvenli alan oluşturması yeni kazaların olmasının önüne geçer. Ağır kanamalı olan bir kazazedenin küçük sıyrıkları olana göre önceliği olduğunun bilinmesi ile kanamalı hastanın ölüm, sakatlığının önüne geçilmesine yardımcı olunur. İlk yardım eğitimi almak nerede yaşadığımızın, o an nerede olduğumuzun bir önemi olmaksızın her an başımıza gelebilecek bu olaylar karşısında nasıl davranacağımızı bilmek, şüphesiz bizi bir adım öne taşır. Bazen basit gibi görünen müdahale ile örneğin şuuru kapanmış bir kişinin yan pozisyon verilerek destekli olarak yatırılması o kişinin hava yolunun tıkanmasının önüne geçerek hayat kurtarıcı olabilir.”

 

 

 

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri

Yazarlar

MERSIN
Arşiv Arama
- -
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder