Kadınlar, hava kirliliğini protesto ettiler
Mersin Sondakika

Kadınlar, hava kirliliğini protesto ettiler

Tarsus Kemalpaşa Mahallesi’nde, uzun yıllardır geri dönüşüm firmalarının yarattığı hava kirliliğini protesto eden Kemalpaşalı kadınlar, denetim görevlerini yerine getirmeyen kamu kurumlarını ve yakma suretiyle tehlikeli ve tehlikesiz atıkları bertaraf eden lisansız işletmeler hakkında suç duyurusunda bulunacak.
Bu haber 2022-10-24 16:18:22 eklenmiş

 

Kadınlar, hava kirliliğini protesto ettiler

 

Tarsus Kemalpaşa Mahallesi’nde, uzun yıllardır geri dönüşüm firmalarının yarattığı hava kirliliğini protesto eden Kemalpaşalı kadınlar, denetim görevlerini yerine getirmeyen kamu kurumlarını ve yakma suretiyle tehlikeli ve tehlikesiz atıkları bertaraf eden lisansız işletmeler hakkında suç duyurusunda bulunacak. 

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Tarsus Kemalpaşa Mahallesinde yaşayan kadınlar, Kemalpaşa Sanayi Sitesi’nde yer alan geri dönüşüm firmalarının yarattığı hava kirliliğine karşı mücadeleye başladı.

Kardeşlik Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla imza kampanyası ve hukuki mücadeleye başlayacaklarını duyurdu.

Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen toplantıya, Tarsus Emek ve Demokrasi Platformu, Mersin Kadın Platformu ve Tarsus Halkevleri üyeleri de destek verdi. Açıklamada ayrıca kadınlar geri dönüşüm işletmelerinin havayı kirlettiği anlara ait fotoğrafları taşıdı. Kemalpaşa Mahallesi Kadınları Sözcüsü Gizem Erkek, uzun yıllardır geri dönüşüm firmalarının yarattığı kirliliğe maruz kaldıklarını yaşam standartlarının önemli ölçüde azaldığını kaydetti. Söz konusu firmaların 24 esasına göre denetlenmesi çağrısı yapan Gizem Erkek, söz konusu işletmelerinin Çevre Kanunu’na aykırı bir şekilde kablo, araç lastiği ve diğer plastik atıkları yakarak bertaraf ettiğini dile getirdi. Geri dönüşüm firmalarına karşı olmadıklarını geri dönüşümü desteklediklerini ifade eden Erkek, tehlikeli ve tehlikesiz atık niteliğindeki malzemelerin ilkel yöntemlerle bertarafını kabul etmediklerini kaydetti.

Bertaraf işleminde ortaya çıkan zehirli duman ve gazların çevreyi kirlettiği gibi başta çocukların ve yaşlı vatandaşların sağlığını da olumsuz etkilediğini kaydeden Erkek, “Söz konusu zehirli dumana sık sık maruz kalan çocuklarımızın ve yaşlılarımızın gözleri yanıyor ve nefes almakta güçlük yaşıyorlar. Kemalpaşa Mahallesi’nin kadınları olarak ortaçağdan kalma bu geri dönüşüm firmalarına karşı hakkımızı her alanda arayacağız” dedi.

“GAZİANTEP UYGULUYOR, MERSİN NEDEN UYUYOR?”

5909 Çevre Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkesin çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlü olduğunu anımsatan Gizem Erkek, “İlgili kanunun 8 maddesine göre; Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır. Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda ilgililer kirlenmeyi önlemekle; kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirleten, kirlenmeyi durdurmak, kirlenmenin etkilerini gidermek veya azaltmak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.Gaziantep Valiliği bu alanda ilgili birimlere yayınladığı genelge ile lastik yakarak havayı kirleten kişi ve işletmelere 402 bin TL para cezası uygulamaktadır” diye konuştu.

“GERİ DÖNÜŞÜM İŞLETMELERİNİN GEREKLİ LİSANSLARI VE RUHSATLARI VAR MIDIR?”

Çevre Kanunu’nun 11’inci maddesine göre atık geri kazanım, geri dönüşüm ve bertaraf tesislerini kurmak ve işletmek isteyen gerçek ve/veya tüzel kişiler, yönetmelikle belirlenen esaslar doğrultusunda, ürün standardı, ürünlerinin satışa uygunluğu ve piyasadaki denetimi ile ilgili izni, ilgili kurumlardan almak kaydı ile Bakanlıktan lisans almakla yükümlü olduğunu anımsatan Kemalpaşa Mahallesi Kadınları Sözcüsü Gizem Erkek şöyle devam etti: “Buradan soruyoruz Kemal Paşa Sanayi Sitesi’nde plastik kablo ve araç lastiği atıklarını yakarak bertaraf eden işletmelerin gerekli lisansları ve ruhsatları var mıdır? İşletme aşamasında olan tabiri caizse geri dönüşüm algısı üzerine kurulan ama çevre açısından son derece tehlikeli olan merdiven altı işletmelerin tespiti yapılıp gerekli idari ve hukuki yaptırımlar uygulanmış mıdır? Bu işletmeler belediyelerden nasıl ruhsat almaktadırlar? Verilen ruhsatlar zaman içerisinde denetlenip gerekli iş ve işlemler tabi tutuluyorlar mı?”

HAVAYI KİRLETENLER İHRACATÇILARA YÜKLENECEK KARBON VERGİLERİNİ ÖDEYECEK Mİ?

Tüm dünyanın sıfır atık ve sıfır karbon hedefiyle politikalar yürüttüğüne dikkat çeken Gizem Erkek, “Avrupa Birliği 2025 yılında Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında karbon salınım oranları yüksek olan ülkelerden ek gümrük vergileri almaya başlayacak. Buradan soruyoruz bölgemizdeki geri dönüşüm işletmeleri, ülkemizden Avrupa’ya ihracat yapan firmaların, yüksek karbon emisyon oranları nedeniyle karşılaşacakları yüksek gümrük vergilerinin hesabını verebilecekler mi? İhracat olmazsa ülke ekonomimizin nasıl bir hal alacağını mahallemizdeki Ayşe teyze bile iyi biliyor. Daha fazla geç olmadan bölgemizdeki geri dönüşüm firmalarının yarattığı çevre tahribatı ve hava kirliliğinin önlenmesini, gerekli idari ve hukuki işlemlerinin yapılmasını ve atıkların ilgili mevzuat ve yöntemlerle akredite belgeli tesislerde bertarafının sağlanmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

 


ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder