Et fiyatlarındaki artış devam ediyor
Mersin Sondakika

Et fiyatlarındaki artış devam ediyor

Et fiyatlarındaki artış devam ediyor. Vatandaşın en ucuz olarak gördüğü kıyma bile 200 TL’lere yaklaştı.
Bu haber 2022-10-02 17:06:51 eklenmiş

 

Et fiyatlarındaki artış devam ediyor

  

Et fiyatlarındaki artış devam ediyor.  Vatandaşın en ucuz olarak gördüğü kıyma bile 200 TL’lere yaklaştı.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

 

Fiyat artışlarına ilişkin tartışmalarda gündemin ilk sıralarında olan et fiyatları için yeni bir açıklama geldi.

Et üreticisi yaz aylarında kıyma fiyatlarının 200 lirayı görebileceğini öne sürdü. Sektör temsilcilerinden de değerlendirmeler geldi.

Yem fiyatlarına gelen zamlar, süt üreticisinin zararını artırırken, süt hayvancılığını da etkiliyor. Süt fiyatı, yem maliyetini karşılamıyor.

Et fiyatlarında artış bekleyen üreticiler, kıymanın fiyatının 200 TL’ye yaklaşabileceğini söylediler.

Hayvan üreticisi Murat Çelik, et fiyatlarına eskiden yılda bir zam yapıldığını anımsatarak, bunun önce 6 aya sonrada 1 aya indiğini dile getirdi.

“ARTIK ZAMLAR HAFTALIK YAPILIYOR”

Çelik, “Et fiyatlarında kimse ses çıkarmayınca, zamlar haftalık yapılmaya başlandı. Ancak son dönemde market reyonlarında etiketler günübirlik değişmeye başladı. Eskiden kilo ile et alırken, bugün gram ile alamayan var. Küçükbaş hayvanda yüzde 20, yüzde 30 fire olduğu için bunu fiyatlara koymak zorunda olduğunu söylüyorlar. Kıymanın fiyatı 100 TL’yi, kuşbaşının fiyatı 110 TL’yi, pirzolanın fiyatı 130 TL’yi geçmemelidir. Kâr marjının da biraz vicdani olması lazım. Ama gelinen noktada 95 liraya karkas et alım-satımı yapılıyor. Maliyet bahsedilen rakamların çok üstünde. ‘Pirzola 140 lira olması lazım’ deniliyor ancak yüzde 40 kemik firesi çıkıyor. Yapıldıktan sonra tarttığımızda daha yüksek paralara satmak zorundayız. Kıyma ve kuşbaşı gibi kemiksiz etlerde 150 lira gibi maliyetlerimiz var. Bir takım etler pahalıya satılıyor ama o etlerin karkas üzerindeki payı sadece yüzde 7,5. Vatandaşın en çok talep ettiği ürün kıyma ve kuşbaşı. Esnaf bunu en düşük ölçüde tutmaya gayret gösterir. Bu nokta geçildiğinde biz eti kime satacağız. Bunun bilincinde olan insanlarız. 1’e alıp 10’a satma diye bir şey söz konusu değil” dedi.

 

 

 


ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder