Dönüş başladı
Mersin Sondakika

Dönüş başladı

Birkaç önce havaları ısınması ile birlikte Konya ve Karman’a göç eden Sarıkeçililer, sonbahara girilmesi ile birlikte Anamur, Aydıncık ve Gülnar’a dönüş yolculuğuna başladılar.
Bu haber 2022-09-08 14:59:59 eklenmiş

 

Dönüş başladı

 

Birkaç önce havaları ısınması ile birlikte Konya ve Karman’a göç eden Sarıkeçililer, sonbahara girilmesi ile birlikte Anamur, Aydıncık ve Gülnar’a dönüş yolculuğuna başladılar.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Anadolu’nun göçebe yaşamı sürdüren Sarıkeçililer için yeniden göç zamanı geldi. Kış aylarını Mersin’in Anamur, Aydıncık ve Gülnar ilçelerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili yörüklerinin yaşam alanları giderek daralsa da onlar yaşamlarından oldukça mutlu görünüyorlar.

Göç hazırlıklarına başlayan Sarıkeçililer, aynı zamanda binlerce yıllık kültürlerini yaşatma savaşımı veriyor.

Karaman ve Konya’dan, Anamur, Gülnar ve Aydıncık ilçelerine dönüş yapmaya hazırlanan Sarıkeçililer, uzun sürecek olan yolculuğun tüm hazırlıklarını yapmış durumdalar.

GÖÇEBELİĞİ SÜRDÜREN SON TOPLULUK

Kılkeçisi yetiştiriciliği ile yaşamlarını sürdüren Sarıkeçililer, Anadolu’da göçebe yaşamı sürdüren son Yörük topluluğu. Yaklaşık 2 bin kişilik bir Sarıkeçili topluluğu, yerleşik yaşama geçmemek için her türlü zorluğa rağmen direniyor. Binlerce yıldır doğanın içinde yaşamın tümüyle birlikte devinerek varlıklarını sürdüren Sarıkeçililer, keçi kılından dokunan çadırlarda yaşıyorlar. Keçi sütünden ürettikleri peynir onlar için önemli bir geçim kaynağı. Devlete kirasını ödedikleri mera ve yaylalarda keçilerini otlatan Sarıkeçililer için yaşam giderek zorlaşıyor. Çünkü göç yolları ve yaşam alanları giderek daralıyor. Bunun en büyük nedeni de son yıllarda kırsalda giderek hız kazanan, baraj ve taş ocağı gibi yıkım projeleri ve onların varlığı hesaba katılmadan yapılan yasal düzenlemeler.

DÖNÜŞ YOLCULUĞU 6 HAFTA SÜRECEK

Konya ve Karaman’dan yola çıkacak olan Sarıkeçililer, 6 haftalık bir yolculuk yapacaklar. Sarıkeçililer, keçileri ve develeriyle birlikte yaklaşık 500 kilometrelik göç yolunu, 6 hafta gibi bir sürede ve yürüyerek katediyorlar.

Sarıkeçililer “Göç zamanı geldi mi keçileri bağlasan durmaz” diyorlar. Göç hazırlığını tamamlayan kimi aileler Karaman’dan yola çıktılar.


ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri

Yazarlar

MERSIN
Arşiv Arama
- -
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder