Kışa hazırlık!
Mersin Sondakika

Kışa hazırlık!

Mersin’de kışa hazırlık devam ediyor. Kurutulan biber, domates ve patlıcandan sonra, salçaların yapılmasının ardından sıra kışlık pekmezlere geldi.
Bu haber 2022-09-03 16:14:44 eklenmiş

 

Kışa hazırlık!

 

Mersin’de kışa hazırlık devam ediyor. Kurutulan biber, domates ve patlıcandan sonra, salçaların yapılmasının ardından sıra kışlık pekmezlere geldi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Mersin’de köylerde ve yaylarda kışa hazırlık çalışmaları sürüyor. Sonbahara girmek üzere olduğumuz bugünlerde, pekmez ve pestil hazırlıkları devam ediyor.

Mersin’in kırsal köylerinden Dalakderesi’nde, köylüler pekmez yapmaya başladı. İlk olarak üzümlerin ezildiği, ardından suyunun süzüldüğü ve kazanlarda kaynatıldığı pekmez için ateşler saatlerce yanmaya devam etti.

Kışa hazırlık yaptıklarını belirten köylüler; “Sonbahar ile birlikte özellikle bu bölgenin  üzümünün suyu ile pekmez ve pestiller yapıyoruz. Sonbaharda bu organik ürünlerle meşgulüz. Yaptığımız bu doğal ürünlerin talebi ise çok. Bizde bu ürünlerden öncelikle aile içi yakınlarımıza dağıtıyoruz, fazlasını ise satıyoruz” dediler.

“TOPRAKSIZ PEKMEZ EKŞİ OLUR”

Dalakdersi Köyünün ileri gelenlerinden Esin El,”Pekmez yapmak için ilk olarak bağbozumu üzümlerimizi toplar, sonra onları bir çuvalın içine koyar, ezeriz. Ardından beyaz toprakla karışıtırırız ve dinlenmeye bırakırız. Sonra bu suyu süzerek,  kazanlarda saatlerce kaynatırız. Kaynatırken özel bir aparatla devamlı olarak savrulur. Pekmez olmaya yakın bir köpük meydana gelir. Ateşten indirilen pekmez soğuduktan sonra kaplara konur. Hazırladığımız pekmez tamamen doğaldır. İçindeki tek katkı maddesi topraktır. Bu toprak özel bir toprak. Bu toprağı katmazsan pekmez ekşi olur” dedi.

 

 


ETİKETLER :
Diğer YEREL haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder