“Sorunlarımıza çözüm aradık”
Mersin Sondakika

“Sorunlarımıza çözüm aradık”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı(MTSO) Ayhan Kızıltan, Almanya, Belçika ve Moldova gezilerini değerlendirirken, AB ile olan ticaret ve savaştan dolayı Ukrayna ile olan gıda alışverişleri için çözüm yolları aradıklarını söyledi.
Bu haber 2022-07-24 12:16:32 eklenmiş

 

“Sorunlarımıza çözüm aradık”

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı(MTSO) Ayhan Kızıltan, Almanya, Belçika ve Moldova gezilerini değerlendirirken, AB ile olan ticaret ve savaştan dolayı Ukrayna ile olan gıda alışverişleri için çözüm yolları aradıklarını söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN      

 

Kızıltan, Almanya’da Teknoloji Fuarı ziyaretlerinde, gelişmiş ülkelerin teknolojilerini görme fırsatı yakaladıklarını ve Mersin’de de iş dünyasında bu teknolojileri değerlendirmek istediklerine vurgu yaptı.

“3 YURT DIŞI GEZİMİZ OLDU”

Kızıltan, “3 tane yurt dışı ziyaretimiz oldu. Bunlardan ilki  Almanya’nın Hannover şehrinde yapılan Teknoloji Fuar’ıydı. Hannover’deki Teknoloji Fuarı, dünyanın en önemli fuarlarından biriydi. Bu fuar pandemiden dolayı 2 yıldır yapılmıyordu. Son teknoloji ve teknolojinin durumu nedir? Bizim sanayicilerimiz ve teknoloji ile uğraşan kesimimizi ilgilendiren yeni gelişmeler neler var diye bir inceleme gezisi yaptık. Bu geziye teknoloji ile ilgilenen meclis üyelerimizin yansıra Mersin TEKNOPARK Genel Müdürü İhsan Gültekin’de götürdük. Gültekin’i götürmemizin nedeni, Hannover’deki teknoloji fuarının içeriği, yeni teknoloji ve teknoloji ile ilgili gelişmeleri, Mersin’deki teknoloji ile ilgilenen kurumlarımıza ve sektörlerimize anlatmasını sağlamaktı” diye konuştu.

AKILLI KENTLER TEKNOLOJİSİ

Akıllı Kentler Teknolojisini de yakından görme şansı yakaladıklarını ifade eden Kızıltan, “ Ayrıca Fuarda Akıllı Kentler teknolojileri de vardı. Bu anlamda biz Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ı da götürdük. Sayın Başkanda Akdeniz ilçesi adına Akıllı kentler teknolojilerini incelesin, görsün istedik. Kendi ilçesinde uygulayabilsin diye düşündük. İkinci ziyaretimiz Moldova’ya oldu. Moldova, Ukrayna’nın çıkış kapısı. Ukrayna, Rusya savaşından dolayı Moldova bayağı bir ağırlık kazandı. Çünkü Ukrayna’nın, bizim Türk üreticilerimiz, bilhassa yağ ve gıda üreticilerimiz Ukrayna’dan bol miktarda hammadde alıyorlar. Yağlı tohumlar alıyorlar ve yağ üretimi yapıyorlar. Bakliyat getiriyorlar paketleme yapıyorlar. Hububat, büyük oranda buğday geliyor ve un yapıyorlar” dedi.

 

Kızıltan, “ Biz ürünlerin lojistiği anlamında Moldova’dan, Ukrayna’ya giriş çıkışlarının daha da kolaylaştırılması, hızlandırılması ve Moldova’da ne gibi işbirlikleri yapılabilir anlamında Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in önderliğinde bir ticari heyet yaptık. Aslında bu daveti hem bize, hem Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e, Moldova Türkiye Büyükelçisi yapmıştı. Büyükelçi Gagavuz Türkü olduğunu, Moldova ziyareti ile birlikte Gagavuz’unda ziyaret edilmesi gerektiğini çok istediğini söylemişti. Hem Moldova’da, hem Gagavuz Türk Bölgesinde incelemeler yaptık. Bize üst düzey protokol karşılamaları oldu. Burada başta ekonomi bakanları olmak üzere, diğer üst düzey yöneticilerle toplantılar, formlar düzenledik. Hem Moldova’lılar, Hem GagavuzlarTürk yatırımcılar istiyorlar. Sanayi ve ekonomi ile ilgili neleri yapabiliriz konusunda işbirliği için gerekli zeminleri görüştük.

“İSPANYA’NIN BÜYÜK LOBİ GÜCÜ VAR”

İspanya’nın AB içerisinde büyük lobi gücü olduğuna dikkat çeken Kızıltan, “Son ziyaretimizi de Brüksel’e yaptık. Avrupa Birliği bizim mal satmakta zorlandığımız, özellikle sebze, meyve, gıda ürünlerimizin satmakta zorlandığımız bir birlik. Burada İspanya’nın büyük bir lobi gücü var. Bu lobi gücünün kırılması, hatta  İspanya ile diğer üye Akdeniz ülkeleri ile birlikte bize yakın üretim yapan ülkelerle işbirliğini artırıp, Brüksel’deki Türk varlığını harekete geçirmek ve onlarla bir yol haritası üzerinde bir mutabakata vardık. Özellikle AB mevzuatlarının Türk iş dünyasında, tarım dünyasında anlaşılabilir bir şekilde anlatılması konusunda bir dizi çalışmalar yapılması gerektiğini söyledik.  Ayrıca etkin bir şekilde lobi çalışmaları da yapılacak” şeklinde konuştu.

 

 


ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri

Yazarlar

MERSIN
Arşiv Arama
- -
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder