‘Pera Sahne Sanatları’
Mersin Sondakika

‘Pera Sahne Sanatları’

2004 yılında Mehmet Çeto Tekkanat tarafından kurulan ve Mersin’in ilk özel tiyatro salonu unvanını taşıyan Altan Erkekli Sahnesi, 2021 yılından itibaren Riyadhan Kartal yönetiminde ‘Pera Sahne Sanatları’ adıyla Mersin’e hizmet etmeye devam ediyor.
Bu haber 2022-06-11 00:24:46 eklenmiş

 

‘Pera Sahne Sanatları’

 

2004 yılında Mehmet Çeto Tekkanat tarafından kurulan ve Mersin’in ilk özel tiyatro salonu unvanını taşıyan Altan Erkekli Sahnesi, 2021 yılından itibaren Riyadhan Kartal yönetiminde ‘Pera Sahne Sanatları’ adıyla Mersin’e hizmet etmeye devam ediyor.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Pandemi döneminde tüm sanat kurumları gibi zor günler yaşayan ve kapanma durumuna gelen salonu, ustası Mehmet ÇetoTekkanat’tan devralan ve yeniden yapılandıran Riyadhan Kartal, yüzlerce çocuk ve gencin eğitim aldığı, onlarca öğrencisini konservatuara kazandırmış bu önemli kurumun yok olmasına gönlünün razı olmadığını belirtti.

 Kartal, “Tiyatroyla ilk tanıştığım, öğrencilik, asistanlık ve hocalığa kadar yükseldiğim bu kurum, yaşamalıydı. Ustam Mehmet Çeto’nun da içi elvermiyordu ve Mersin’i terk etmeye karar vermişti. Salonu yaşatmak için düşüncelerimi paylaştım ve sevinçle kabul etti. 16 yıl boyunca çok önemli işler yapmış, fakat çok yıpranmış olan salonu yeniden modern bir şekilde tadilattan geçirdim. Adını da ‘Pera Sahne Sanatları’ olarak değiştirdiğim salonumuz,  70 koltuklu mükemmel bir sanat yuvası haline geldi. Yeni sezonla birlikte kaldığı yerden devam eden Pera Sahne Sanatları, çocuklara ve gençlere eğitim vermeye, çocuk oyunlarıyla ve sanatsal etkinliklerle Mersin’e hizmet etmeye devam ediyor.

Böyle bir kurumu var ettiği ve zor koşullarda 16 yıl boyunca yaşattığı, her yaştan yüzlerce insanı sanatla buluşturduğu için ustam Mehmet Çeto’ya teşekkür ediyorum” dedi.

NELER YAPILDI VE YENİ SEZON HAZIRLIKLARI NELER?

Sezon boyunca Haluk Işık’ın yazıp, Riyadhan Kartal’ın yönettiği ‘Kurşun Asker’  adlı oyun sahnelendi.

Oyunda Veysel Kaya, Beste Başkal, Deniz Karayılan ve Didem Türkmen rol aldı. Psikolog Elif  Pınar Işık, oyun provalarını titizlikle izledi ve destek oldu. Kostümlerini Can Kostüm Emine Üzük’ün yaptığı oyunun, dekor tasarımı Tola Manyer’e ait.

Kursun Asker; bu sezon pandeminin etkilerinin devam etmesine rağmen, eğitimcilerin dikkatli ve titiz çalışmalarıyla  sahnelendi ve gerek izleyen öğrenciler, gerekse eğitimciler tarafından çok beğenildi.

Saha hakimiyetini ve proje koordinatörlüğünü Tuğçe Uysal’ın yaptığı Pera Sahne Sanatları, her alanda uzman ve profesyonel ekip, insan ve kurumlarla çalışarak fark yaratmaya ve örnek olmaya devam ediyor.

DRAMA ATÖLYESİ

Pera Sahne Sanatları’nda 12 hafta sürecek drama atölyeleri başlıyor.

Atölye Eğitmenleri Ayşegül Kuru ve Didem Türkmen yönetiminde drama atölyelerinde, 60-72 ay ve 5-6 yaş aralığı çocuklar için eğitim verilecek.

Çocuk gelişiminde en önemli eğitim yöntemi olan drama eğitimi, çağdaş ve modern ülkelerde en önlerde yer alıyor. Bu nedenle drama eğitimi gören çocuklar yaşıtları arasında ileri safhada yer alıyor ve geleceğe yüksek bir özgüvenle hazırlanıyor.

YENİ DÖNEM HAZIRLIKLARI ŞİMDİDEN BAŞLIYOR

Yeni dönem hazırlıklarına şimdiden başladıklarını belirten Riyadhan Kartal; “ yeni dönemde en az iki çocuk oyunu sahnelenecek. Tüm aşamalarını titizlikle ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızda, katalog çekimlerimizi MCD prodüksiyon Murat Can Demirtaş gerçekleştirirken, oyunlarımızın koreografilerini Mersin Devlet Opera Balesi’nden Meltem Ayar yapıyor.  “Mersinli çocuklarımız her şeyin en iyisine en güzeline layıktır” şiarıyla çıktığımız bu sanatsal yolculuğumuzda uzman arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“EMEKLERİMİN VE İDEALLERİMİN BOŞA GİTMEDİĞİNİ GÖRMEK ÇOK GÜZEL”

Salonun ilk kurucusu ve ustası Mehmet  Çeto Tekkanat; pandemi döneminde çok zor günler yaşadığını ve salonu kapatma durumuna geldiğini belirterek şunları söyledi; “ Benim ve salonum için her şeyin bittiğini düşündüğüm günlerdi.. Zaten Mersin’i ter etmeyi kafama koymuştum. Ama büyük hedeflerle ve ideallerle kurduğum salonun yok olmasına çok üzülüyordum. Tam da o anlarda öğrencim ve asistanım Riyadhan Kartal böyle bir istekle gelince çok mutlu oldum. Riyadhan, büyük bir maddi yükün altına girerek ve büyük emeklerle salonu yeniden yarattı. Şimdi yapılan çalışmaları büyük bir sevinçle izliyor ve Riyadhan’la gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

 

 


ETİKETLER :
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder