Sait Faik Ölümünün 68. Yılı
Mersin Sondakika

Sait Faik Ölümünün 68. Yılı

Türk edebiyatının unutulmaz ismi Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 68. yılında Burgazada’da anıldı.
Bu haber 2022-05-21 13:48:37 eklenmiş

 

Sait Faik Ölümünün 68. Yılı

 

Türk edebiyatının unutulmaz ismi Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 68. yılında Burgazada’da anıldı.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Türkiye Yazarlar Sendikası ve Ada Dostları Derneği tarafından, 15 Mayıs’ta gerçekleştirilen anma etkinliğine, Sait Faik’i başta Mersinli sanatçılardan Mehmet Tekkanat olmak üzere, seven çok sayıda sanatçı, yazar ve okur katıldı.

Sait Faik’in heykeli önünde saygı duruşuyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını, Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan yaptı.

Aycan, Adalar ilçesinin en eski sivil toplum örgütü olarak doğayı, kültürel ve tarihi mirası korumak amacıyla faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, Adalarda doğa tahribatının giderek arttığına dikkat çekti. TYS’nın Genel Başkanı Adnan Özyalçıner ise, unutulmayan öyküleriyle dün olduğu gibi bugün de Sait Faik’le birlikte olduklarını, onu sevgiyle saygıyla andıklarını ve adını yaşatmaya devam edeceklerini söyledi. Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar, ölümünden sonra vasiyeti üzerine 1959’da müze haline getirilen SaitFaik’in evinin önünde toplandı. Ancak bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle, müzeyi gezmek mümkün olmadı.

ÖYKÜLERİ VE ŞİİRLERİYLE ANILDI

Etkinlik, Burgazada Cennet Bahçesi’nde, sunuculuğunu tiyatro ve sinema oyuncusu Gülsen Tuncer’in yaptığı “Sait Faik ve Öykücülüğü” konulu bir panel ile devam etti. Tuncer, Türk yazını ve Burgaz Ada deyince akla yazınımızı yükseğe taşıyan Sait Faik’in geldiğini, 48 yaşında hayata imza bırakıp gitmenin çok önemli olduğunu belirtti. Konuşmacılar Adnan Özyalçıner, RukenKızıler, Adil İzci, Zeki Coşkun ve Nalan Çelik, Sait Faik’i öykü ve şiirlerinden örneklerle anlattılar. Bu arada yapılan konuşmalarda, Sait Faik’in öykülerinde genellikle yoksul ve sıradan kent insanlarını anlattığı, emeğin gücünün egemen olduğu mutlu bir geleceğe inanan cümleler kullandığı, öykü kahramanları arasında çok sayıda balıkçı olduğu, dünyanın değiştiğini ve gittikçe kötüleştiğini gördüğü, Abidin Dino’nun ifadesiyle Gorki’nin, Rus Edebiyatına yaptığı hizmeti Türk Edebiyatında Sait Faik’in yaptığı vurgulandı.

BENİM İÇİN BURGAZADA, SAİT FAİK DEMEK

Etkinliğe karikatürist Mustafa Bilgin ve mizah yazarı Ahmet Zeki Yeşil’le birlikte katılan Mersinli tiyatrocu Mehmet Çeto Tekkanat; Burgazada’yı çok sevdiğini, sık sık buraya gelerek huzur bulduğunu belirterek, “Bu güzel adada, Sait Faik Abasıyanık’ın izleri çok fazla, Burgazada demek Sait Faik Abasıyanık demek benim için. Burada İstanbul kalabalığından kaçarak ruhumu dinlendiriyorum. Sait Faik gibi değerlerimize sahip çıkan, onu unutmayan ve anısını yaşatan sanat dostlarıyla böyle bir günü yaşamak çok değerliydi”dedi

Etkinlik, Sait Faik’in öyküsü “Hişt Hişt” sesleri eşliğinde ve güzel bir ada turuyla son buldu.

 

 

 


ETİKETLER :
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder