Kendirlioğlu otizme dikkat çekti!
Mersin Sondakika

Kendirlioğlu otizme dikkat çekti!

Mezitli Kent Konseyi ve Otistik Çocukları Yaşatma ve Kazanma Derneği, Otizmle ilgili bir seminer düzenledi.
Bu haber 2022-04-06 01:13:37 eklenmiş

 

Kendirlioğlu otizme dikkat çekti!

 

Mezitli Kent Konseyi ve Otistik Çocukları Yaşatma ve Kazanma Derneği, Otizmle ilgili bir seminer düzenledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Otizmde dikkat çekmek için düzenlenen seminere, Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Nalan Kendiroğlu konuşmacı olarak katıldı.

 

Otistik Çocukları Yaşatma ve Kazanma Derneği  Başkanı Nazmiye  Yaman, otizmin ebeveynler için güç bir durum olmasının yansıra otizmin kabullenilmesinin de zor olduğunu ifade ederken, erken teşhis ve tedavi ile son derece pozitif sonuçların elde edilebileceğini de ifade etti.

Yaman, “ Otizm nedir sorusunun sıklıkla rastlanan yanlış cevabı, bir hastalık olmasıdır. Otizm bir hastalık değil, bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığı kabullenme sürecinde ve otizmle ilgili tedavide sosyal destek faktörü önemlidir. Uzmanlardan alınan destek yanında, sorunla başa çıkmanın yollarını gösteren sosyal destek faktörü, hem ebeveynlerin hem de otizmli çocukların bulundukları duruma uyum sağlamalarını kolaylaştırmaktadır” dedi.

OTİZM NÖROGELİŞİMSEL BİR FARLILIKTIR

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Nalan Kendiroğlu, Otizm beyin yapısını, işleyişini, duygu ve duyu-durum bozuklarını etkileyen nörogelişimsel bir farlılıktır. Bugün artık biliyoruz ki bağırsak yapısı, yani mikobiyata otizmde, beyin ve sinir çalışmasında kritik öneme sahiptir ve bugün artık gördük ki,  otizmli çocukların mikrobiyatalarında tedavi edilmesi gereken birçok sorun tespit edilmiştir. Öncelikle şunu söyleyelim, mikrobiyata vücudun detoks, yani zehirsizleştirmesinde önemli bir bileşendir. Bu çocuklarımızın vücutlarında, bu sistemin çalışır hale getirilmesinde, otizm süreçlerinde önemli nörolojik, gelişmeleri de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle bu çocuklarımızın beyin-barsak gelişmelerinin bütüncül olarak doğru takip edilmesi gerekir.(Biyolojik,Fizyolojik,Çevresel,Sosyal,Psikolojik).

MİKROBİYATA BOZUKSA NE OLUR?

Kendiroğlu, “Tüm vücudun beyin kimyası bozulmuş demektir. Buda otizm semptomlarını ilerletir.

 Vücutta kimyasal stres oluşur. Otizmli çocuklarda kimyasal stres onların semptomlarını şiddetlendirir. Yani bir otizmli çocuk dış etkenler olmaksızın (ışık,ses,beklenmeyen bir durum,ortam değişikliği) sadece vücudunda oluşan bir tepkime nedeniylede strese girebilir ve bunu sonucunda nörogelişimsel basamaklar zarar görebilir.çocuk atak geçirebilir. Öğrenme zorluğu çekebilir. Sağlıklı bir mikrobiyata ağır metal yüklerini vücuttan dışarı atabilir. Sağlıksız mikrobiyata bunu yapamaz.ve bu metaller vücuda geri dönerek bağırsaktan içeri sızarlar ve hatta beyine giderler.otizmli çocuklarda önemli bazı ağır metallere karşı detoks sistemi düzgün çalışmamaktadır.buda beynin ağır metal kaynaklı inflamasyonuna neden olur. Mikrobiyata yediğimiz gıdaların sindiriminde ve emiliminde önemli rol oynar. Beslenmemizden yeterli verimi alabilmesi için mikrobiyatanında sağlıklı çalışması gerekir. Aksi halde yeterli beslenmeye rağmen vitamin-mineral eksiklikleri görülebilir.mineral eksikliği otizmli bir çocukta olmayan birine oranla çok daha yüksek tepkimeye yol açar. (daha yüksek duygu-durum bozuklukları,uyku sorunları gibi) Otizmli olan ve olmayan çocukların mikrobiyataları karşılaştırıldığında çok belirgin farklar görülmektedir. Otizmli çocukların bağırsaklarında fazla miktarda toksik hareketlilik bulunmaktadır. Bu toksinlerin vücuttan arındırılmasının pek çok sorunu ortadan kaldırdığı gözlemlenmiştir. Fazla toksik yük olduğunda barsak mikrobiyatası bunu atamaz. bu toksik yük sızıntısı yaparak beyin dahil tüm vücuda yayılır. Beyne giden toksik maddeler otizmli çocukların nörogelişimsel sorunlarını artırır. Davranış problemleri.  Duygu-durum bozukları. Duyu sorunları. Öğrenmede güçlük. Motor gelişimde gerilik-zorluk. Kronik rahatsızlıklar. Otizmde başarı şansı vardır. Fonksiyonel beslenme. Yakın psikiyatrik takip. Mikrobiyata beyin biyokimyasının desteklenmesi. Detoks kapasitesinin artırılması. Özel eğitim. Ergo terapi gibi çok yönlü ve iyi bir takım çalışması ile başarılı sonuçlar alınabilecek karmaşık bir sağlık sorunudur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Uzm.Dr.Nalan Kendiroğlu’na, Mezitli Kent Konsey Kadın Meclisi Başkanı Halise Özyamanoğlu teşekkür belgesi takdim etti.

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri

Yazarlar

MERSIN
Arşiv Arama
- -
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder