Mersin’de erik üretimi
Mersin Sondakika

Mersin’de erik üretimi

Tarım Danışmanı Özlem Tek, Türkiye’nin erik üretiminde, diğer ülkeleri geride bırakarak, erik üretiminde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
Bu haber 2022-03-27 01:01:02 eklenmiş

 

Mersin’de erik üretimi

 

Tarım Danışmanı Özlem Tek, Türkiye’nin erik üretiminde, diğer ülkeleri geride bırakarak, erik üretiminde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Tek, “Dünya ticaretinde yeri olan tüm erik türlerinin başarıyla yetiştirilebildiği Türkiye, erik üretimi bakımından önemli bir ülkedir” dedi.

Tarım Danışmanı Özlem Tek, örtü altında meyve üretiminin, sağladığı erkencilik nedeniyle karlı bir yetiştirme tekniği olarak kabul edildiğini söyledi.

Tek, “Bu nedenle gerçekleştirilen bu çalışmada, Türkiye’nin örtü altı meyve yetiştirme merkezi olan Akdeniz Bölgesi, Avrupa’nın en erkenci meyve üretim alanlarına sahip olması, örtü altı yetiştiricilik ile özellikle Mart ayı ortaları Nisan ayı içerisinde sezon dışı meyve üretimine imkan vermesi ile çok önemli bir konuma sahiptir. Nitekim, son on yılda örtü altı meyve yetiştiriciliğinde %85 oranında bir artış olduğu görülmektedir. Türkiye örtü altı meyve yetiştiriciliğinin %88.4’ü Akdeniz Bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Bu yıl beklenenin altında tutum yakaladığımız erkenci eriklerimiz istediğimiz tonajda olmadı ama yinede piyasada bu aylarda çıkacak yaz meyvesi olan özellikle aşeren hamile hanımların ilgisini çeken eriklerimiz yüzümüzü güldürüyor. Bu yıl soğukların geçen yıla göre sert geçmesi, biraz işi zorlaştırdı. Bebek bakar gibi sürekli ilgiyi üzerlerinde isteyen erikler, üreticilierimizin gözbebekleri. İstenilen şartlar sağlanıldığı taktirde, her yıl geçen bir önceki yıla göre verim artacaktır. Fakat artan zamla beraber aslında üreticinin de işi zorlaştı. Ne kadar erken hasat edilirse, o kadar iyi kazanç sağlayan erik ya da diğer meyveler olsun, o kadar kazanç sağlayacaktır. Zahmeti çok olsa da, aslında hasat ederken erkenciliğin verdiği o mutluluk görülmeye değer. Doğru ve bilinçli bir şekilde üretim devam ederse, erkenci örtü altı yetiştirircilikte daha ileriye gidebileceğimiz kesin. Tarımda doğru ve bilinçli uygulama her aman bir adım önde olmamızı sağlar.Yeni çeşitlerin geliştirilip üreticilerimizin her türlü üretim tekniği ve konularında bilinçlendirilmesi lazım. Umuyoruz ki Tarım danışmanlarımız sayesinde, tarımda danışanımız olduğu sürece, doğru ve kaliteli tarımda ilerleme kat edeceğiz. Torosların Çamlıdere mahallesindeki Ubeydi Demir, bu yıl ilk erik hasadını 20 martta gerçekleştirerek,  tarımda doğru adımlarla ilerledi ve elindeki imkanlarını kullanarak, bebeklerinin büyüdüğünü ,elleriyle hassas bir şekilde hasat ederek, onları gelin etmenin, baba evinden uğurlamanın sevincini o kadar güzel yaşadı ki, gözlerinden bu heyecanı herkes anlayabiliyordu. Bereketli bir hasat olmasını ve bol hayırlı kazançlar kazanmasını diliyoruz ve kendisine Tarım Danışmanın verdiği bilgileri aksatmadan, doğru bir şekilde uyguladığı içinde ayrıca teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyoruz” dedi.

 

 


ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder