Çocuklarda fonksiyonel tıp
Mersin Sondakika

Çocuklarda fonksiyonel tıp

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Nalan Kendiroğlu, çağımızda hastalıkların, özellikle de kronik hastalıkların her geçen gün arttığını söyledi.
Bu haber 2022-03-20 16:16:58 eklenmiş

 

Çocuklarda fonksiyonel tıp

 

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Nalan Kendiroğlu, çağımızda hastalıkların, özellikle de kronik hastalıkların her geçen gün arttığını söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Kendiroğlu,” Fast food beslenme, gıdalara eklenen koruyucu katkı maddeleri, tatlandırıcılar, boyar maddeler, tarım ilaçları ile toprağın kirlenmesi, hareketsiz yaşam, stres kaynaklarının artması, uyku düzenin bozulması kronik hastalıkların artmasında başrolü oynamaktadır. İşte bu nokta da “Fonksiyonel Tıp” ile tanışmak kaçınılmaz olmaktadır” dedi.

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı Dr. Nalan Kendiroğlu,”Fonksiyonel Tıp; Kronik hastalıkların kök nedenlerine inerek kalıcı çözümler üretmeyi amaçlayan bir hekimlik yaklaşımıdır” dedi.

Kendiroğlu,” Fonksiyonel Tıp; Koruyucu, önleyici ve kişiye özeldir. Fonksiyonel Tıp Modeli hastalığın altında yatan kök nedenleri ele almak ve en uygun sağlığa, iyileşmeye kavuşmak için hekim ve hastayı birlikte çalışmaya teşvik eden bireyselleştirilmiş, hasta merkezli, bilim temelli bir yaklaşımdır. Hem kişinin genetik, biyokimyasal ve yaşam tarzı faktörlerinin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Fonksiyonel Tıp bu bulguları kişiye özel tedavileri planlamak ve en iyi sonuçları almak için kullanır. Çok detaylı bir özgeçmiş sorgulamanın ardından vücudun bize verdiği sinyalleri iyi okumak gerekir. Vücudun kendini iyileştirmek gibi muazzam bir yeteneği vardır. Fonksiyonel Tıp bu bilgileri göz önünde bulundurarak, bütüncül yaklaşımla bir dedektif gibi iz sürer” diye konuştu.

“FONKSİYEL TIBBIN TEMEL AMACI, HASTALIĞIN KÖK NEDENİNİ BULMAKTIR”

Fonksiyel tıbbın amaçları ile ilgili bilgileri paylaşan Kendiroğlu, “ Fonksiyonel Tıbbın temel amacı; bütüncül bir bakış açısıyla hastalığın kök nedenini bulmaktır. Çocuklarda Obezite, İnsülin Direnci, Beslenme Bozuklukları, Astım, Allerjik Hastalıklar, Egzamalar, Erken Ergenlik, Hiperaktivite Bozukluğu sorunlarına ‘Fonksiyonel Tıp’ yaklaşımı ile katkı sağlayabilmekteyiz. Fonksiyonel Tıpta esas olan kişinin bütünüdür ve toplanan bu detaylı bilgiler ile genetik, çevresel, yaşam tarzına bağlı faktörlerin, kişinin sağlığı üzerindeki etkilerini ve o kişi için komplex kronik hastalıkları nasıl tetikleyebileceğini değerlendirir. Bu analizin sonunda kişi için uzun vadeli olarak sağlığının korunabileceği bir hayat tarzı oluşturulur. Beslenmeden stres faktörlerine, yaşam koşullarından mikrobiyataya kadar bireylerin sağlık durumunu etkileyen faktörler her bireyde farklı olduğundan kişiye özel tedavi önem kazanmaktadır” şeklinde konuştu.

“FONKSİYEL TIP, KİŞİYİ BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALIR”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Fonksiyonel Tıp Uygulayıcısı

Dr. Nalan Kendiroğlu,”Fonksiyonel Tıpta, geleneksel tıpta uygulanan standart testlere ek tahliller uygulanır. Bazı testlerin kanda, serumda, hücre içi ya da dışında çalışılması farklı sonuçları gösterebilir. Örneğin; Çinko serumda yeterli görünür ama hücre içinde yetersiz olabilir. Yani standart testlerde çinko eksikliği yok iken, aslında vücutta hücre içinde çinko eksik olabilir. Ayrıca kişinin beslenme şekline, yaşam tarzına, alışkanlıklarına göre ihtiyacı olan vitamin-mineral düzeyleri değişebilir. Fonksiyonel Tıp kişiyi bir bütün olarak ele aldığından ve kişiye özel tedavi planı uygulandığından birbirleriyle ilgisiz gibi görünen sistemlerin ortak çözümü tek bir noktada olabilir. Örneğin; kabızlığı olan çocuklarda istediğimiz kadar vitamin-mineral takviyesi yapalım, kabızlığı düzeltmedikten sonra emilim yeterli olmayacak ve verilen destekler işe yaramayacaktır” dedi.

“BESİNLER VE BESLENME, FONKSİYONEL TIBBIN ANA KONUSUDUR”

Kendiroğlu, “ Besinler ve beslenme Fonksiyonel Tıbbın ana konusudur ve sağlıklı bir hayatın sürdürülmesinin merkezinde yer alır. Beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlar yaşam boyu süren hemen bütün sorunlarda karşımıza çıkar. Biyolojimizi ve dolayısıyla psikolojimizi de beslenmemizi değiştirerek istediğimiz iyilik haline dönüştürebilir ya da hiç istemediğimiz sorunlara yol açmasına neden olabiliriz. Beslenme ile ilgili yapılan çalışmalar sadece sağlıklı yaşam için değil, çok önemli hastalıkların tedavisi için de umut vericidir. Yaşam şekli, Fonksiyonel Tıp yaklaşımında detaylı olarak ele alınır ve tedavinin bir parçası olan önemli bir alandır. Yaşam şekli değişikliklerinin özellikle kişilerin sağlıklarını sürdürmede önemli etkisi olduğunu gösteren çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Bununla ilgili bilgi almak isteyenler instagram sayfam,  fonksiyonelcocuk’tan ulaşabilir. Ayrıca 0533 813 07 56’ten de bana ulaşılabilir ve gereken bilgileri verebilirim” diye konuştu.                                        

                     

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder