Hayat pahallılığı hayvan sevgisini de etkiledi
Mersin Sondakika

Hayat pahallılığı hayvan sevgisini de etkiledi

Pandemide evcil hayvan sahiplenmede artış yaşanırken, son gelen zamlardan dolayı vatandaş hayvanlarını sokağa bırakmak zorunda kaldı.
Bu haber 2022-02-24 00:30:42 eklenmiş

 

 Hayat pahallılığı hayvan sevgisini de etkiledi

 Pandemide evcil hayvan sahiplenmede artış yaşanırken, son gelen zamlardan dolayı vatandaş hayvanlarını sokağa bırakmak zorunda kaldı.

 GÜNAYDIN MERSİN

 Veteriner Mahmut Karakaya, özellikle 14 Ocak’ta çıkan Pitbull yasasından sonra, bu hayvanların sahipsiz kaldığını, birçoğunun sokaklara ve ormanlara bırakıldığını söyledi.

Pandemi süreciyle birlikte evcil hayvan besleyenlerin sayılarının arttığını söyleyen Veteriner Mahmut Karakaya, bununla birlikte ekonomik krizden hayvanlarında nasibini aldığını ifade etti.

Karakaya, insanların, evcil hayvan sahiplendiklerinde, hayvanı ilk olarak veteriner hekim kontrolünden geçirmeleri gerektiğine dikkat çekerken, “Kedi, köpek sahiplendikten sonra ilk etapta bir veteriner hekime muayene yaptırmaları gerekiyor. Daha sonra veteriner hekim bir aşı programı, çizelgesi hazırlıyor. O programa göre sistematik olarak aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Bebeklik döneminde aşılama programları var, rapel aşılarımız var. Mersin sıcak ve nemli bir yer olduğu için ayda bir iç,dış parazit aşılarını da uyguluyoruz. Hem hayvanımızın sağlığı, hem de insan sağlığı için uygulamamız şart. Son zamanlarda bulaşıcı hastalıklar bayağı yaygın gözüküyor. Kış mevsiminden ötürü solunum yolu hastalıkları fazla. O nedenle aşılama önemli. Kronik hastalıklar insanlar kadar çok fazla görünmüyor hayvanlarda” dedi.

ÖNCE TEMİZLİK

Hayvanların her şeyden önce temiz olması gerektiğine vurgu yapan Karakaya, “Temizliğin yanı sıra hayvanlarımızın sağlıkları için beslenme çok önemli. Bağırsağımız ikinci beynimizdir. Bundan dolayı beslenme her şeyin başında geliyor. Sokak hayvanlarının da bu dünyada yaşama hakları vardır. Onları da beslemek gerekiyor ama temiz, sağlıklı bir şekilde beslemek gerekiyor. Normal ev gıdasına biz zaten karşıyız.  Kesinlikle hazır mama vermek gerekiyor. Sokak hayvanlarını da hazır, kuru mamalarla beslersek çevre kirliliğine de sebebiyet vermemiş oluruz. Ayrıca, sahiplendiğimiz hayvanları düzenli olarak veteriner hekimlerine götürüp, kontrollerini yaptırmalarını istiyoruz. Periyodik olarak kontrollerini yaptırırlarsa, herhangi bir hastalık barınmasını engellemiş oluruz. Önemli bir konuya da değinmek istiyorum, dışkı ile bulaşan hastalıklar vardır. Kedi ve köpekten insana geçen hastalıklar vardır. Bunların da önüne geçmenin yolu, yanımıza poşet almalıyız ve hayvanların pisliklerini bu poşetlere koymalıyız” diye konuştu.

 


ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder