“PARAN YOKSA ÖL ZİHNİYETİNİ KABUL ETMİYORUZ”
Mersin Sondakika

“PARAN YOKSA ÖL ZİHNİYETİNİ KABUL ETMİYORUZ”

Mersin Barosu tarafından rahim ağzı kanseri farkındalık ayı nedeniyle “HPV Virüsü ve Aşı Hakkı” konulu panel düzenlendi.
Bu haber 2022-01-26 01:19:34 eklenmiş

 

“PARAN YOKSA ÖL ZİHNİYETİNİ KABUL ETMİYORUZ”

 

Mersin Barosu tarafından rahim ağzı kanseri farkındalık ayı nedeniyle “HPV Virüsü ve Aşı Hakkı” konulu panel düzenlendi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Panelde aşı hakkının insan hakkı olduğuna, HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınması gerektiğine dikkat çekilerek, Türkiye’de tüm kurum, oda ve sivil toplum örgütlerine ve vatandaşlara bu konuda ortak mücadele çağrısı yapıldı. Av. Derya Demir, “Paran yoksa öl denilen zihniyeti asla kabul etmeyeceğimiz için, sağlık hakkı eşittir yaşam hakkı demeye devam edeceğiz” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen’in moderatörlüğünde, Mersin Ünv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz, Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi Av. Derya Demir, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Av. Müjde Tozbey Erden’in sunumuyla Mersin Barosu konferans salonunda düzenlenen panele, Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu, İçel  Soroptimist Kulübü Başkanı Av. Yeşim Antmen, Mersin Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Uzm. Dr. Nasır Nesanır, Mersin Eczacılar Odası yönetim kurulu, avukatlar ve vatandaşlar katıldı.

CHP Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen konuşmasında, “Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının fiyatına baktığımızda, kişinin kendi başına karşılaması zor olan ama karşılandığı zaman da kanser hastalığını önleyen, sadece kadınlar için değil, erkekler için de kullanılması gereken bir aşıdır. Yaşama hakkının önemini biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti sosyal hukuk devleti ve Anayasa’nın 17. maddesi sağlıklı yaşama hakkını sağlıyor. Madde 59, benden ve ruh sağlığımızın devlet tarafından güvence altına alınmasını emrediyor. 60. madde ise, sosyal güvenlik hakkında bahsediyor. Yani bu demek oluyor ki, devletin HPV aşısını ücretsiz yapması gerekiyor”dedi.

 “2020 EKİM AYI İTİBARİYLE 110 ÜLKE HPV AŞISINI ULUSAL AŞI PROGRAMINA ALDI”

Mersin Ünv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz sunumunda, 50 yaşına kadar dünyadaki her beş kadından dördünün HPV virüsü ile karşılaşacağını belirterek, “HPV virüsü erkeklerde de yaygın şekilde bulunuyor fakat kadınlardaki kadar hastalık oluşturmuyor. Virüsün bulaşma riskini artıran sebeplere baktığımızda, partner sayısının fazla olması, yani çok eşli bir cinsel yaşam sürdürüyorsanız, HPV ve kanserojen tiplerle karşılaşma riskiniz çok yüksek. Aşı uygulamasında yaş grubu çok önemli. Çünkü 2008 yılında HPV aşısı yapılanlar 2019 yılına gelinceye kadar izlenmişler. 12-13 yaş arasında aşılananlarda servikal kanser yüzde 83 düşmüş. 14-16 yaş arası aşılananlarda yüzde 75 düşmüş, 16-18 yaş arası aşılananlarda yüzde 35 düşmüş. Onun için erken aşılanma hayati öneme sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda, bütün dünya ülkelerine HPV aşısının ulusal aşı programına alınması gerektiğini söylüyor. Dünyada  2020 Ekim itibariyle 110 ülke, dünyadaki ülkelerin yüzde 57’si HPV aşısını, çocukluk çağı ulusal aşı programına almış. Türkiye aşı takvimine almada hiç bu konuda geç kalmamıştı. Covid öncesinde  bu aşının ulusal aşı programına alınması gündeme gelmişti. Belki covid olmasa bu süreç hızlanabilirdi. Ama nedense şu ana kadar hala rutin aşamasına giremedi” ifadesini kullandı.

“ÖDEDİĞİMİZ HPV AŞI PARASININ İADESİ İÇİN DEVLETE DAVA AÇTIK, KAZANACAĞIZ”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Av. Müjde Tozbey Erden, “Sosyal devlet anlayışı gereği sağlık bir hak. Sağlığın ücretsiz olması da bir hak. Özellikle devletin, imkanı olmayanların sağlığını koruması konusunda önlenebilir tedbirleri alması bir sorumluluktur. Eğer devlet bu yetkilerle donatılmışsa, kız ve erkek çocuklarımız rahim ağzı kanseri ve diğer kanser türleri olmadan önce, devlet bunları neden önlemiyor? Önleyebilir güce sahip olmasına rağmen, insanların bu virüsü kapmasına sebep olan devlet buna müdahale etmeyecek. Aslında bu da bir cinayettir. Bunun çözümü bir aşı. Biz bu cinayetlere nasıl müdahale edebiliriz? Biz devlete Türkiye’nin 23 farklı şehrinde 23 ayrı dava açtık. Yani aşıladığımız kızlarımız adına. 2 bin seksen beş TL ödediysek, Sosyal Güvenlik Kurumu’na dava açtık. Dedik ki, bu paraları bize iade etmek zorundasın. Derneğimiz bu paraları istiyor dedik. Bunun üzerine hakimlerimiz bilirkişiye gönderdi. Üç gün önce bize bilirkişi mütalaası geldi ve şunu söylüyordu. Birincisi; Rahim ağzı kanseri aşı ile engellenebilir. İkincisi; Aşının güvenilirliği yüzde 99.7’dir. Üçüncüsü; Bu aşı maalesef SGK’da ödemesi yapılmamaktadır. Bu şu anlama geliyor. Biz açtığımız 23 davayı kazanacağız. Bu çok önemli bir başarı” ifadesini kullandı.

 “DOLAYLI CİNAYET ÖNLENMİŞ OLACAK”

Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Derya Demir sunumunda aşı hakkının sağlık hakkıyla, sağlık hakkının da doğrudan yaşam hakkıyla ilgili olduğunu belirterek, Mücadele çok önemli. İnsan hakları mücadelesi insanlığın ortak bir mirasıdır. Bize insan haklarını hiç kimse altın bir tepside sunmadı. Toplumsal mücadeleler sonucunda elde ettik hepsini. Orta Çağ karanlığındaki kölelikten özgür yurttaş olmak ve diğer tüm kazanımlarımız mücadele sonucuydu. Dolayısıyla HPV aşısı mücadelesinin de bu amaçla baktığınızda, bu mücadelemizi kazanacağımıza inanıyoruz. Zaten açtığımız davalarda çok iyi bir noktaya geldiğimizi haberlerde görmüşsünüzdür. Açtığımız davalarda bilirkişi raporları, aşının ücretsiz olması konusundaki mücadelemizin bilimsel olarak ne kadar haklı olduğunu da kanıtlamış oldu. Yaşama hakkının, aslında yaşamı koruma yükümlülüğünün bir parçası olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla sağlık hakkından bahsederken, sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren bir insanın, ancak diğer insan haklarından faydalanabileceği de oldukça açık. Yoğun bakımda yatağa bağlı bir hastaya ifade özgürlüğü ya da toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğü tanınmasının bir anlamı yoktur. Ancak insan hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirirse ancak o zaman insan haklarının  tamamından faydalanacaktır. Dolayısıyla, tüm bu bilgilerden yola çıkarsak, sağlık hakkının doğrudan yaşam hakkıyla ilgili olduğunu savunuyoruz. HPV aşısının yaygın bir şekilde çocuklara okullarda ulusal aşılama programına alınması durumunda, rahim ağzı kanserinden ölümlerin azalacağı bilimsel bir veridir. azalacak. Dolaylı cinayet de önlenmiş olacak. Mücadelemizi daha da ileriye taşıma konusunda oldukça meşru bir yolumuz var.

 

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder