Mersin Barosu’ndan HPV aşı bursu
Mersin Sondakika

Mersin Barosu’ndan HPV aşı bursu

Mersin Barosu’ndan anlamlı bir etkinlik. HPV aşısına dikkat çekmek için 6 öğrenciye ücretsiz aşı yaptırdı.
Bu haber 2022-01-26 00:58:31 eklenmiş

 

 

Mersin Barosu’ndan HPV aşı bursu

 

GÜNAYDIN MERSİN

Mersin Barosu, maliyeti yaklaşık 2 bin TL olan HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınması gerektiğine dikkat çekmek amacıyla, Türkiye genelinde başlatılan ‘HPV Aşı Bursu Kampanyası’ na ilk destek veren baro olarak, 6 öğrencinin aşısının ilk dozlarını yaptırdı.

Rahim ağzı kanserini önlediği bilinen HPV aşısı birçok ülkede ücretsizken, ülkemizde üç doz aşının yaklaşık 2000 TL olması nedeniyle, birçok kadının aşıya ulaşamayıp, yaşamını kaybetmesi sebebiyle, Mersin Barosu farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye genelinde başlatılan ‘HPV Aşı Bursu Kampanyası’ na destek vererek, 6 öğrencinin aşısını ücretsiz yaptırıyor.

Öğrencilerin aşısının ilk dozları, Mersin Çankaya Aile Sağlığı Merkezi’nde yapıldı. Aşı programına Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Arzu Günay, İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Şenol Yücesoy ve merkez üyesi avukatlarımız katıldı.

 “HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLMALIDIR”’

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Baro yönetim kurulu ve avukatların katılımıyla Mersin Barosu konferans salonunda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının  ulusal aşılama programına alınmasının temel bir yaşam hakkı talebi olduğuna vurgu yaparak, aşının ücretsiz olması için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.

Özdemir konuşmasında, “Ocak ayı rahim ağzı kanseri farkındalık ayıdır. Mersin Barosu olarak rahim ağzı kanserinin aşı sayesinde önlenebildiğine dair farkındalık yaratmak; 3 dozu 2.000 TL civarında olan bu aşının ücretsiz olması için başlatılan bir dizi çalışmalara katkı sunmak amacıyla bugün bir panel organize ettik.  Ancak panelin bir adım ilerisine giderek, ülke genelinde yaklaşık 7 ay önce başlatılan HPV aşı bursu kampanyasına destek de vermek istedik. Başta Mersin Barosu yönetim kurulunun katkıları olmak üzere, Mersin Milletvekili Alpay Antmen’ in ve konuyla ilgilenen meslektaşlarımızın desteği ile bugün Mersin’de 6 öğrencimize HPV aşı bursu sağlayarak birinci doz aşılarını yaptırdık. Meme kanserinden sonra kadın ölümüne en çok sebep olan kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının pahalı olması aşıya erişimi engellemektedir” dedi.

“AŞI BURSU DAYANIŞMASINA KATKI SUNAN İLK BAROYUZ”

“İnsan haklarını savunmak ve korumak baroların görevleri arasındadır” diyen Baro Başkanı Özdemir, “ Aşı ile tamamen önlenebilir bir hastalığın aşının pahalı olması sebebiyle ölümlere yol açmasının insan hakkı ihlali olduğu tartışmasızdır. Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması temel bir yaşam hakkı talebidir. Bu talebin daha yüksek sesle dile getirilmesi HPV aşısının ücretsiz olmasını sağlayacaktır. Mersin Barosu aşı hakkının yaşam hakkının bir parçası olduğunun altını çizerek, HPV aşısının ücretsiz olması için üzerine düşeni yapacaktır. Aşı bursu dayanışmasına katkı sunan ilk baro olmaktan çok mutlu olduğumuzu da belirterek Barolar Birliğini ve diğer barolarımızı ve insan haklarını korumak ve savunmak konusunda kendini sorumlu hisseden herkesi bu dayanışmanın bir parçası olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

“BAROLARIN GÖREVİ İNSAN HAKLARINI KORUMAKTIR”

 CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise, “Ben öncelikle bir avukatım. Baroların ilk görevi, avukatlık 76 ve 95 maddelere göre insan haklarını korumak ve kollamak. Hukukun üstünlüğünü uygulamaktır. Aşı hakkı da bir insan hakkıdır. Yaşama hakkıdır. HPV Aşısı sadece kız çocukları, kadınlar için değil, erkek çocuklarımız içinde yapılması gereken bir aşıdır. Hem kanseri, hemde diğer hastalıkları önlemek için kız ve erkek çocuklarımıza bu aşıların yapılması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyetinin, yani devletimizinde bunu ücretsiz olarak yapması, karşılaması gerekir. Baromuzun bu kadar önemli bir olayın başını çekmesi ile gurur duyuyorum” dedi.

 


ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri

Yazarlar

MERSIN
Arşiv Arama
- -
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder