Doların yükselişi ve düşüşü iş dünyasını etkiledi
Mersin Sondakika

Doların yükselişi ve düşüşü iş dünyasını etkiledi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, son günlerde doların yükselişi ve düşüşü konusunda iş dünyasının da çok kötü etkilendiğini vurgulayarak, “Ekonomi zamanla kendi dengesini sağlayacaktır” dedi.
Bu haber 2021-12-30 02:40:12 eklenmiş

 

Doların yükselişi ve düşüşü iş dünyasını etkiledi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, son günlerde doların yükselişi ve düşüşü konusunda iş dünyasının da çok kötü etkilendiğini vurgulayarak, “Ekonomi zamanla kendi dengesini sağlayacaktır” dedi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Kızıltan, doların düşmesinin etkilerinin atlatılabilmesi için banka faizlerinin de düşmesi gerektiğine dikkat çekti.

“SANAYİCİ BÜYÜK SIKINTI YAŞADI”

 Başkan Kızıltan, “Doların düşüşü sanayici ve iş dünyasını bir yandan olumlu, bir yandan olumsuz etkiliyor. Örneğin yurtdışından sipariş alan bir sanayici doları 18 olarak hesap etmiş. Dolar birden bire düşünce büyük sıkıntı yaşadılar. Bu ihracatçımız açısından büyük olumsuzluk olarak yansıdı ve çok büyük zararlar ettiler” diye konuştu.

FAİZLERİN DÜŞMEMESİ BÜYÜK SIKINTI

Faizlerin düşmemesinin sıkıntı yarattığını ifade eden Kızıltan, “Dolar düşünce, faizlerin düşmemesi de büyük sıkıntı demek. Banka faizleri yüzde 32 civarında. Devlet bankları daha düşük ama kredi vermekte geri duruyorlar. Belki bir süre bu sistemin oturmasını beklemek gerekecek. Özellikle finans piyasasının, doların bu seyrinin sabit kalacağına inancı olmadığı sorunu ortaya çıkıyor. Demek ki, finans piyasası dolara güvenmiyor. Bir-iki saatte bu kadar dolar niye düşer sorusu kafaları karıştırıyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE İLE KİMLER OYNUYOR ORTAYA ÇIKARILMASI GEREKİYOR”

MTSO Başkanı Kızıltan, “ Konuştuğumuz tüm ekonomi çevreleri, doların bu denli hızlı bir düşüş yaşaması için piyasaya yüklü şekilde dolar girdisinin olması gerektiğini söylüyor. Oysa gecenin bir vaktinde bu kadar dolar piyasaya nasıl sürüldü? Yaptıysa kimler yaptı? Madem bu kadar işlenecek dövizi olan varsa demek ki, bu kadar fırlamasına da onlar sebep oluyor anlamı çıkıyor. Bu kadar doları kimler aldı, kimler sattı. Bunların tespit edilmesi gerekiyor. Türkiye ile kimler oynuyor ortaya çıkarılması gerekiyor.  İş dünyansın içindeyiz ama bu kadar yüksek paranın ne şekilde piyasaya sürüldüğünü anlayamıyoruz. Merkez Bankası bunları kamuoyuna açıklarsa Türkiye rahata kavuşur” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, iş dünyasının ekonomik sorunlar karşısında direnç gösterdiğini ve sorunların çözümü için çaba harcadığını söyledi.

Ekonominin düzlüğe çıkması ile ilgili de konuşan Kızıltan, şunları söyledi,“Ekonomi zamanla dengesini sağlayacaktır. Ama bunun için bu tür spekülatif hareketlerin önlenmesi gerekiyor. İşçimiz, sanayicimiz, üreticimiz fedakârca çalışarak üretim yapıyor. Hem kendini, hem de Türkiye’yi ayakta tutuyor. Dünyada bu kadar kısa süredeki dramatik krizlere karşı durabilecek başka bir iş dünyası yoktur. Biz bu tür krizlere karşı çok iyi önlemler alabiliyoruz. Bir saatte doları 18 liradan, 11 liraya indirebilecek bir spekülatör kesim varken, diğer tarafta onların bu hareketine karşı direnen bir iş dünyası var. Alın teri ile üreten, kazanan ve ekonomiyi ayakta tutan bir iş dünyası var. Bu haksızlığın giderilmesi ve bunların ortaya çıkarılması lazım. Bu büyük bir haksız rekabet doğuruyor. İhracatçının bir saatte yüzde 30 kaybettiği sistem, asla sağlıklı bir yapı değildir. Elbette düzelecek ama düzelirken de, bizlerin biraz daha tedbirli ve uyanık olmamız gerekiyor. Uzun vadeli plan yapılması gerekiyor. 1 saat öncesine kadar, TL’nin düşük değerli olması üzerine ekonomik model diye açıklandı. Biz dolar değerinin yükselmesini özellikle istiyoruz ki, ihracat artsın deniyordu. Yere, göğe sığdırılamayan bu ekonomik model bir saat içerisinde nasıl yerle bir edildi. Ne biliyorum, ne de anlayabiliyorum. Tüm bunlara karşın iş dünyası bu konuda çok dirençli ve üstesinden gelmek için çalışıyor. İş dünyası büyük çabalar veriyor. Para kazanamıyor ama sıkı durmaya çalışıyor. Yine özel sektörün bu direnci sayesinde, bu krizden kurtulacağız. Buna sonuna kadar inanıyorum.”


ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri

Yazarlar

MERSIN
Arşiv Arama
- -
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder