Oyunlar bağımlılık yapıyor!
Mersin Sondakika

Oyunlar bağımlılık yapıyor!

İnternetin etkileşime açık ortamı içerisinde en çok ilgiyi çeken konulardan birinin dijital oyunlar olduğunu belirten uzmanlar, bu oyunların olumsuz yönlerine dikkat çekiyor.
Bu haber 2021-12-05 15:35:27 eklenmiş

 

Oyunlar bağımlılık yapıyor!

 

 

 

İnternetin etkileşime açık ortamı içerisinde en çok ilgiyi çeken konulardan birinin dijital oyunlar olduğunu belirten uzmanlar, bu oyunların olumsuz yönlerine dikkat çekiyor.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Uzmanlar, bu oyun türleri arasında en çok tercih edilenlerin dövüş ve savaş konulu oyunlar olduğunu kaydediyor. Uzmanlar, “Bu oyunlar, olumsuz etkisini çocuklarda oluşturduğu bağımlılık aracılığıyla başlatmaktadır. Bağımlılığı oluşturan etken oyunlarda şiddetin karşılığında ödül olmasıdır.” uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, çocuklarda dijital oyun bağımlığı, belirtileri ve bundan korunmaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Oyunlar her yaşın ilgisini çekiyor

Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, internetin etkileşime açık ortamı içerisinde en çok ilgiyi çeken konulardan birinin dijital oyunlar olduğunu söyledi.

Dijital oyun ortamlarının, etkileşime açık bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Çok sayıda oyun her ilgi alanına seslenebilmektedir. Dolayısıyla kullanıcı sayısı milyonları bulmaktadır. Oyuncular farklı yaş dilimlerinden olmakla birlikte çocuk ve gençler oldukça ağırlıklı yer tutmaktadır. Çevrimiçi oyunlar arasında kullanıcıların en çok oynadığı oyunların başında şiddet içerikli oyunlar gelmektedir.” dedi.

ŞİDDET İÇERİKLİ OYUNLAR NEDEN İLGİ ÇEKİYOR?

Bu oyun türleri arasında en çok tercih edilenlerin dövüş ve savaş konulu oyunlar olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Bu oyunlar, olumsuz etkisini çocuklarda oluşturduğu bağımlılık aracılığıyla başlatmaktadır. Bağımlılığı oluşturan etken oyunlarda şiddetin karşılığında ödül olmasıdır. Birey, bu şekilde zevk duygusunu tatmin etmektedir.” dedi.

Zevk almayı bekleme veya ertelenme durumlarında kullanıcıda anksiyete ve korku hissi oluştuğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “İnternet kullanımına bağlı gelişen kaygı bozukluğu, aynı zamanda öfke ve şiddet davranışlarına da sebep olabilir.” uyarısında bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, özellikle şiddet unsurları içeren siteler, şiddeti ve çeteleşmeyi özendiren sosyal ağlar ve şiddeti, yıkımı başarı olarak tanımlayan site ve oyunlar çocukların duygu durumlarında değişimlere sebebiyet verebildiğini kaydetti.

KİMLİK KARMAŞASI YAŞANABİLİR

Çocuğun özellikle sosyal ağlarda kendisini olduğu gibi yansıtmaması sebebiyle kimlik karmaşası yaşamasının mümkün olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Sanal arkadaşlıklar ve ilişkiler çocuğun kalabalık bir sanal ortamda kendini yalnız hissetmesine sebep olabilmektedir.” uyarısında bulundu.

BİLGİSAYAR BAŞINDA GEÇİRİLEN ZAMAN SINIRLANDIRILMALI

Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, stres, içe dönüklük ve depresyonla başa çıkmak için bireyin olabildiğince olumlu düşünmesinin sağlanmasını tavsiye ederek “Çocuğun bilgisayar ve internet başında geçirdiği zaman sınırlandırılmalıdır.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, ayrıca bireyin kendini sosyal ortamlara girme, spor yapma ve kitap okuma gibi faaliyetlere özendirmesi gerektiğini belirterek “Ayrıca bütün gün boyunca internette kalan ve sigara/alkol gibi alışkanlıkları olan kişiler bu alışkanlıklarını kontrol etmelidirler.” uyarısında bulundu.

 

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder