Covid-19 ruhsal olarak çöküntüye uğrattı
Mersin Sondakika

Covid-19 ruhsal olarak çöküntüye uğrattı

Psikolog-Yazar Hasan Ceylan, Covid-19 sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarakta çöküntüye uğrattığını söyledi.
Bu haber 2021-11-04 00:57:24 eklenmiş

 

Covid-19 ruhsal olarak çöküntüye uğrattı

 

 

Psikolog-Yazar Hasan Ceylan, Covid-19 sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarakta çöküntüye uğrattığını söyledi.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Ceylan, “Covid hayatımıza girdiğinden bugüne hiçbir şey eskisi gibi değil artık. Yaşam tarzımız temizlik anlayışımız, arkadaşlıklarımız, ruh halimiz, geleceğe bakış açımız hemen hemen her şeyimizi değiştirdi” dedi.

Psikolog-Yazar Hasan Ceylan, “Sürekli ortaya atılan komplo teorileri, karamsar yazılar, araştırmalarla aslında beden sağlığımızı korumak ile meşgulken ruh sağlığımızı elimizden aldı” dedi.

Ceylan, “İnsanlar genelde kaygılı ve karamsar düşünmeye başladı. Yarın ne olacak? Bu soruyu sormaya başladı insanlar. Evet yarın ne olacak? Aşılar bulundu birçok insan aşı vuruldu hastalığı atlattı, bir doz daha dendi onu da yaptı. Fakat her akşam insanlar düşmeyen, sürekli artan vaka sayılarını gördükçe bu iş bitmez endişesi içinde. Pandemi kısıtlamaları kapsamında iş yerleri kapanan insanlar, işsiz kalan insanlar yapılan yardımlarla hayatta kalma mücadelesi veren insanlar vardı. Bu insanlar şimdiden kara kara düşünmeye başladılar acaba yine mi diye. İnsanlar sağlığını korumak için alınan tedbirlere uymak zorundalar burası kesin. Fakat bir yandan da insan sosyal bir varlıktır. Sosyalleşemez ise yaşayamaz ya da yaşadığı hayata yaşamak diyemez. Depresyon ve kaygı bozukluğu bu dönemde bu yüzden çok arttı. Ben bir psikolog olarak kurallara uyarak, başkalarının da sağlığını düşünerek dikkatli bir şekilde normal hayatın devam ettirilmisinden yanayım. İnsanlar bu bilince ulaşmış olmalılar. Bizim sağlığımız yetmez. İletişim içerisinde olduğumuz insanların da sağlıklı olmaları gerekir. Onların da sağlığını düşünmek zorundayız. Yaşadığımız bu kötü tecrübeler bizler için çok büyük kazanımlar olacak. Yaşamın ve sağlığın önemini şimdi daha iyi anladığımız. Şimdiki zamanın kıymetini bilmemiz gerektiğini anladık. Gelecek aslında her zaman karanlıktır. Kimse ne olacağını bilmez bilemez. Zaten bilirsek o zaman gelecek olmaz. Bizim için en önemli zaman şimdiki zamandır. Yaşadığımız, gördüğümüz, hissettiğimiz zaman. Geçmişimizden aldığımız dersler ve tecrübeler için şimdiye odaklanmalı, gelecekle ilgili çok düşünmemeliyiz. Geleceğe ve geçmişe takılıp şimdiyi kaçırmamalıyız. Herkes üzerine düşeni doğru şekilde yaparak şimdiyi en güzel şekilde yaşayabilir. Sevdiklerimizin geleceğini korumak şimdide yatıyor. Eğer kaygı ve endişe sosyal hayatımızı etkileyecek kadar yüksek seviyelerde ise, okuyuculara uzman tarafından destek almalarını da tavsiye ederim. Ruh sağlığımızın kötü olması bağışıklığımızı düşürür ve daha kolay hastalanmamıza neden olur. Bağışıklığımızın en güçlü olması gereken dönemdeyiz. İyi, doğru beslenmeli ve ruh sağlığımıza dikkat etmeliyiz” diye konuştu.


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder