6-7 Eylül olayları acı tarihimiz
Mersin Sondakika

6-7 Eylül olayları acı tarihimiz

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına bir basın açıklaması yapan Tabipler Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Bu acı tarihimizden ders almamız ve günümüzde bu tür acı olayların yaşanmaması için, demokrasi dışında bir seçeneğimiz olmadığını, bu anlamda özgür ve demokratik bir Türkiye mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.
Bu haber 2021-09-07 21:21:21 eklenmiş

 

6-7 Eylül olayları acı tarihimiz

 Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına bir basın açıklaması yapan Tabipler Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Bu acı tarihimizden ders almamız ve günümüzde bu tür acı olayların yaşanmaması için, demokrasi dışında bir seçeneğimiz olmadığını, bu anlamda özgür ve demokratik bir Türkiye mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

 GÜNAYDIN MERSİN

 Antmen, “6-7 Eylül olayları, İstanbul'da yaşayan Rum azınlığa karşı 1955 yılında gerçekleşmiş, 5.000'den fazla taşınmaz tahrip edilmiş, milyonlarca dolarlık mal sokaklara saçılıp, yağmalanmış; 4.214 ev, 1.004 işyeri, 73 kilise, bir sinagog, iki manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel, bar gibi yerlerin bulunduğu 5.317 mekân saldırıya uğramıştır. 400 civarında kadın tecavüze uğramış ve 30 civarında Rum vatandaşımız öldürülmüştür. Atatürk'ün Selanik’te doğduğu evin bombalandığını iddia eden yalan haberlerle tetiklenen olaylarda sonradan yakalanan bir Türk konsolosluk yetkilisi, bombayı olayları kışkırtmak için kurguladıklarını itiraf etmiş ve 1988-1990 yılları arasında MGK genel sekreterliği yapan Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu’nun itiraf ettiği gibi derin devletin birlikte yürüttüğü bir organizasyon olarak yaşama geçirilmiştir. Aslında 66 yıl öncesine bakıldığında daha sonra meydana gelen Maraş, Sivas, Çorum olayları, 6-7 Eylül’den 40 yıl önce gerçekleştirilen Ermeni katliamı da benzer nedenlerle bizzat devlet tarafından organize edilmiş ama her seferinde devlet kendisini aklamaya ve suçu bir başka odağa yüklemeye çalışmıştır. 6-7 Eylül olaylarında da Demokrat Parti iktidarının tezgahları sonucunda komünistler suçlanmış, aralarında Aziz Nesin, Nihat Sargın, Kemal Tahir, Asım Bezirci, Hasan İzzettin Dinamo ve Hulusi Dosdoğru'nun bulunduğu yaşayan fişlenmiş komünistler ile ölmüş dört komünist hakkında dava açılmıştır. Dava beraatle sonuçlanmış ve tutukluların çoğu Aralık 1955'te serbest bırakılmıştır. 1956 yılında muhalefeti baskı altına almak için Basın ve Toplantı Yasası'na getirilen kısıtlamalar da büyük ölçüde 6-7 Eylül olaylarıyla gerekçelendirilmiştir. Yanı 66 yıl öncesine bakıldığında bugünkü politikaların o gün de geçerli olduğu ve iktidarların muhalefeti baskı altına almak için her yolu mubah gördüğü bir yol izlenmiştir.

Yine 66 yıl önce uygulanan kontrgerilla olaylarına hükümetlerin bakışı bugünkünden çok farklı değilmiş zira Atatürk'ün Selanik'teki evine bomba attığı iddia edilen Selanik Üniversitesi Siyasal Bilgileri öğrencisi Oktay Engin daha sonra gıyabında mahkûm edilmiştir, ancak 22 Şubat 1992 - 18 Eylül 1993 tarihleri arasında Nevşehir Valiliği'ne getirilmiştir. Bu topraklarda ne yazık ki bu tür acılar hep yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. İktidara gelen hükümetlerin insan hakları, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve bir arada yaşam ilkelerine inanmamaları, iktidara gelene değin demokrasi havarisi kesilmelerine rağmen iktidar olduktan sonra bu iktidarı kaybetmemek için her türlü anti demokratik yöntemi uyguladıkları, kendisi gibi düşünmeyen tüm muhalifleri düşman, vatan haini olarak ilan eden anlayışlarının sonucudur. Oysa insanlık tarihi bu tür anti demokratik uygulamalar ile hiçbir diktatörün iktidarını sonsuza değin sürdüremediğini, tüm diktatörlerin kendi hazırladığı anti demokratik uygulamalar ile kendi sonlarını hazırladığı örneklerle doludur. Bu nedenlerle 66 yıl önce yaşananlardan ve sonrasında tekrarlanan katliamlardan ne kadar ders aldığımız çok önemlidir.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu olarak bu acı tarihimizden ders almamız ve günümüzde bu tür acı olayların yaşanmaması için demokrasi dışında bir seçeneğimiz olmadığını, bu anlamda özgür ve demokratik bir Türkiye mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz” dedi.


ETİKETLER :
Diğer GÜNCEL haberleri

Yazarlar

MERSIN
Arşiv Arama
- -
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder