74 Baro başkanından Tunceli’deki orman yangını için dayanışma çağrısı
Mersin Sondakika

74 Baro başkanından Tunceli’deki orman yangını için dayanışma çağrısı

Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir ile birlikte 74 baro başkanı, Tunceli’de 10 gündür devam eden orman yangınına ilişkin ortak yazılı açıklama yaparak, Tunceli ile dayanışma çağrısı yaptı.
Bu haber 2021-08-29 16:16:31 eklenmiş

 

74 Baro başkanından Tunceli’deki orman yangını için dayanışma çağrısı

 

Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir ile birlikte 74 baro başkanı, Tunceli’de 10 gündür devam eden orman yangınına ilişkin ortak yazılı açıklama yaparak, Tunceli ile dayanışma çağrısı yaptı.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

74 baro başkanının imzasının yer aldığı açıklamada ormanları korumanın ve yaşatmanın hukuki zorunluluk olduğuna vurgu yapılarak, “Yangına derhal havadan ve karadan müdahale edilmesi gerekmektedir” denildi.

74 Baro Başkanı orman yangınlarına ilişkin ortak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2021 yılının Mayıs ayından bu yana Adana, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Mersin, Muğla, Osmaniye, Şırnak, Elazığ, Tunceli ve bir çok ilimizde daha önceki yıllarda olduğu gibi orman yangınları çıkmaktadır. Orman yangınlarında her türlü ağaç, otlak alan ve hayvanların barınma yerleri yok olmakta ve bir bütün halinde canlı yaşamı olumsuz etkilenmektedir. Dünyamızın endemik çeşitliliği floristik ve faunistik zenginliğini barındıran coğrafyamızda ve ülkemizde yanan her ağaç, kuruyan her dere, ateş altındaki her dağ ve tepe, ölen her hayvan, her canlı, anıt ağaçlar, sadece doğal zenginlik değil aynı zamanda kültürel, inançsal ve tarihsel birer öğedir. Sahibi değil yalnızca bir parçası olduğumuz bu dünya, bu nedenle de bizlere çocuklarımızdan emanettir.

“YETKİLİ MAKAMLARI DERHAL ADIM ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Yakın zamanda nasıl ki Muğla, Aydın, Antalya, İzmir, Mersin, Isparta, Hatay ve daha birçok yerleşim yerinde çıkan yangınlara maddi ve manevi olarak katkı sunduysak, Kastamonu ve Van’daki selzedelerle aynı şekilde dayanışma içinde olduysak, bugün de yok olan ormanlar için Tunceli ile dayanışma zamanı. Bir bütün olarak ülkemizde ne sebeple olursa olsun, ormanlarımızın yanması ve yakılmasına karşı çıkıyor ve yok olmakta olan alanların kurtarılması için yetkili makamları derhal adım atmaya çağırıyoruz! Halkımıza, kamuoyuna ve basına çağrımız; inancımızın, tarihimizin ve kültürel mirasımız olan doğamızdan, yaşam parçamızdan acılar yükselirken; cümle canlıya, kurda, kuşa sahip çıkılmasıdır. Devletin resmi kurumlarına, bu konu ile ilgili yetkisi bulunan en üst kademeden taşra örgütlerine kadar bütün seçilmiş ve atanmışlara da bir kez daha “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.” şeklindeki Anayasa’nın 56. maddesini hatırlatıyoruz.

“ORMANLARI KORUMAK VE YAŞATMAK HUKUKİ ZORUNLULUKTUR”

Yine Anayasa’nın 169. maddesiyle “Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi”nin devletin güvencesine bırakıldığını ve Orman Kanunu ile Çevre Kanunu hükümlerine göre de ormanları korumak ve yaşatmak için gerekli iş ve işlemlerin derhal gerçekleştirilmesi hukuksal bir zorunluluk olduğunu da unutmayın diyoruz. Bu kapsamda Tunceli ilimizde Hozat ve Ovacık ilçemizde 18 Ağustos 2021 tarihinden itibaren birden fazla alanda devam eden yangınlara derhal havadan ve karadan müdahale edilmesi gerekmektedir. Ülkemizin en önemli floristik ve faunistik zenginliğini barındıran coğrafyamızda ki, yangınla daha fazla zarara yol açmadan derhal söndürülmelidir.

Biz aşağıda imzası olan baro başkanları olarak, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. Bununla birlikte adli makamlardan da bu olayların en ince detayına kadar araştırılarak sonucunun da kamuoyuna ve basına duyurulmasını talep ediyoruz.”


ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri

Yazarlar

MERSIN
Arşiv Arama
- -
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder