Ağız sağlığına dikkat!
Mersin Sondakika

Ağız sağlığına dikkat!

Diş Hekimi Sevcan Yavuz, özellikle yaz aylarında ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Bu haber 2021-08-26 15:08:12 eklenmiş

 

Ağız sağlığına dikkat!

 Diş Hekimi Sevcan Yavuz, özellikle yaz aylarında ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

 GÜNAYDIN MERSİN

 Uzun zaman yemek yememenin ağızdaki tükürük salgını azalttığını söyleyen Yavuz, bundan dolayı da diş etlerinde ve dişin çürümesinde risk faktörünün artış gösterdiğine vurgu yaptı.

Diş Hekimi Sevcan Yavuz, ağız boşluğunda, diş etindeki yaraların iyileşmesinde, diş çürümelerinin önlenmesinde ve ağız kokusunun engellenmesinde tükürük salgısının çok önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.

Yavuz, “İnsanlarımız diş bakımını ciddiye almıyor. Ağız ve diş sağlığı özellikle Ramazan ayında daha çok önem kazanıyor. Sahurdan iftara kadar olan uzun sürede dişler fırçalanmadığında ağızda kolayca üreyen bakteriler, çürüklerin, dişeti sorunlarının ve ağız kokusunun artmasına sebep oluyor” dedi.

Yavuz,  ortalama olarak günde 1-1 buçuk litre olarak salgılanan tükürüğün ağız içerisindeki yararlı-zararlı mikroorganizmaların dengesini sağladığını belirtti.

Özellikle uzun sürede hiçbir şey yenilip içilmediği için tükürük salgısının azaldığını söyleyen diş doktoru Sevcan Yavuz, tükürük salgısının azalması ile diş etindeki sorunlar ve dişin çürüme riskinin de arttığını, bunlara bağlı olarak da ağız kokusunun meydana geldiğini vurguladı.

“DİŞLERİ DÜZENLİ ŞEKİLDE FIRÇALAMALI”

Yavuz, “ Dişleri düzenli şekilde fırçalamalı, diş ipi, arayüz fırçası ve gargara kullanmalıyız. Sahur ile iftar aralarında zaman zaman ağzı su ile çalkalamak tükürük salgısını arttıracağı için faydalıdır. Diş fırçası ile macunsuz bir şekilde dişlerin fırçalanması da oluşabilecek çürüğün önlenmesinde etkili bir yöntemdir” dedi.

“BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ”

Yavuz, “Çok yumuşak ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak, asitli içecekleri çok tüketmemek, asitli içecekleri pipet ile içmek dikkat etmemiz gereken durumlardır. Ayrıca lifli gıdalar tüketerek ağızdaki mekanik temizliği sağlamış oluruz” diye konuştu.

“SİGARA KULLANICILARI AMAN DİKKAT!”

Sigara kullanan kişilerin var olan diş eti problemlerinin farkına varma olasılığının da yüksek olduğunu belirten Yavuz, “Sigaranın ısısı ve dumanındaki maddeler diş eti problemlerinin belirtilerini absorbe eder. Yani ağrının ve kanamaların olmasını engeller” diye konuştu.


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder