Tırnak Mantarına çözüm!
Mersin Sondakika

Tırnak Mantarına çözüm!

Dr. FOOTCARE El Ayak Bakım Merkezi, Mersinlileri el ve ayak sağlığına kavuşturuyor.
Bu haber 2021-08-23 14:45:06 eklenmiş

 

Tırnak Mantarına çözüm!

 Dr. FOOTCARE El Ayak Bakım Merkezi, Mersinlileri el ve ayak sağlığına kavuşturuyor.

 GÜNAYDIN MERSİN

 Dr. FOOTCARE El Ayak Bakım Merkezi sahibi Gülsu Gençay, “Tırnak mantarının önlenmesi için çeşitli önlemler almak mümkündür. Bu önlemler aynı zamanda ayak mantarının veya çeşitli bakteriyel enfeksiyonların gelişmesi ihtimalinin de önüne geçebilir” dedi.

Gençay, “Tırnak mantarı, ya da diğer adıyla onikomikoz, bireyin el veya ayak tırnaklarının uç kısmının hemen altında beyaz veya sarı bir nokta olarak başlayan ve yaygın olarak görülen bir mantar enfeksiyonudur. Yaygın olarak gözlenen tırnak mantarı, hem sağlık hem de kozmetik nedenlerle can sıkıcı bir durumdur.  Tırnak rengi sarı veya kahverengiye dönüşür. Tırnak kalınlaşır ve aşırı büyür. Tırnak altında kötü kokulu bir birikim olabilir. Enfeksiyon ilerledikçe tırnak gitgide ufalanıp dökülebilir ya da ayakkabı içerisinde rahatsızlık veya ağrıya neden olacak kadar kalınlaşabilir. Normal şartlarda, sağlıklı bir bireyin durumu hafifse ve mantar enfeksiyonu bireyi rahatsız etmiyorsa, belki de tedavi uygulanmasına gerek olmayabilir” dedi.

TIRNAK BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Gençay, tırnak mantarının nadiren kendiliğinden iyileştiğini vurgularken, uzun ve kronik bir durum olduğundan dolayı, bu hastalığın diğer tırnakları da etkileyeceğini ve tırnağın düşmesine rağmen yeni tırnakta enfekte olabileceğini öne sürdü.

Gençay, “Bireyler öncelikli olarak ellerini ve ayaklarını düzenli olarak yıkamalıdır. Enfekte bir tırnağa dokunduktan sonra birey ellerini yıkamalıdır. Tırnakları yıkadıktan sonra nemlendirmek, kuruyup çatlamasını engelleyebilir.  Tırnaklar düzgün ve düz bir şekilde kesilmeli, kenarları bir törpü ile düzeltilmelidir. Tırnağın kalınlaşan alanları törpülenmelidir. Tırnak makasları, her kullanımdan sonra dezenfekte edilmelidir.  Bireyler gün içerisinde ter emici çorap giymeli veya sık sık çorap değiştirmelidir. Aynı bağlamda rahat hava dolaşımına izin veren, terlemeye yol açmayan malzemelerden yapılmış ayakkabılar tercih edilmelidir. Eski, muhtemelen mantar sporları taşıyan ayakkabılar ise atılmalı veya dezenfektan ve antifungal pudra ile özenle temizlenmelidir.

Bireyler havuzlarda ve soyunma odalarında çıplak ayakla dolaşmaktan kaçınmak ve özellikle bu tür yerlerde ayakkabı ya da kapalı terlik kullanmak önemlidir.  Tırnak bakımı için bir güzellik salonu seçildiğinde, her müşteri için sterilize manikür aletleri kullanan bir yer tercih edilmeli ve oje ya da takma tırnak kullanmaktan kaçınmaya özen gösterilmelidir” dedi.

TIRNAK MANTARI BAKIMI

Gençay, “Tırnak mantarlarının her yaştan bireyde görülmesi olasıdır ancak yaygın olarak yaşlı insanlarda ortaya çıkar. İnsanlar yaşlandıkça tırnaklar da yaşlanır, daha kırılgan ve kuru bir hale gelir. Bu nedenle oluşan çatlaklar ve zedelenmeler mantarların tırnaklara daha kolay nüfuz etmelerine neden olur.  Tırnak mantarı, kişilerin ortak eşya kullanmaları sonucunda bulaşabilir. Özellikle çorap, ayakkabı, terlik gibi eşyaların ortak kullanılması, tırnak mantarının bulaşmasını kolaylaştırıcı bir rol oynar.  Manikür, pedikür yapılan yerlerde malzemelerin iyi dezenfekte edilmemesi, kişinin kendine ait malzemeleri kullanmaması, tırnak mantarının bulaşmasını kolaylaştırabilir. Spor salonlarında, havuzlarda, ortak alan sularında, dezenfekte edilmemiş sularda tırnak mantarının kapılması söz konusu olabilir.  Tırnağın zedelenmesi sonucunda, aile bireylerinde mantar olması, tırnağa mantar enfeksiyonunun geçmesini kolaylaştırabilir.  Ayak mantarı, kişinin kendisinde ya da ailesinde var olan mantar, tırnak mantarı enfeksiyonuna yol açabilir. Bu nedenle, eğer ayakta bir mantar enfeksiyonu varsa, bir uzman tarafından bakımı yapılması gerekir. Çünkü ayak parmak aralarındaki ya da ayak tabanındaki mantarlar, günümüzde bir uzman tarafından düzenli bakımları yapıldığı sürece çok kolay toparlanmaktadır” şeklinde konuştu.


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri

En çok okunanlar

Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder