Olba’ya ziyaretçi akını!
Mersin Sondakika

Olba’ya ziyaretçi akını!

Silifke ilçesinin kuzeyinde Örenköy sınırları içinde yer alan Olba, görkemli arkeolojik kalıntılarıyla bilim insanlarının ve turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Bu haber 2021-07-11 21:27:16 eklenmiş

 

Olba’ya ziyaretçi akını!

 

Silifke ilçesinin kuzeyinde Örenköy sınırları içinde yer alan Olba, görkemli arkeolojik kalıntılarıyla bilim insanlarının ve turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

 

GÜNAYDIN MERSİN

 

Prof. Dr. A. Emel Erten başkanlığında 2001 – 2009 arasında yapılan yüzey araştırmaları ve 2010 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlayan kazılar on yıl devam etti. Olba Kazıları, Erten’in Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kazıyı devrettiği Ardahan Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Yeğin başkanlığında bir kazı ekibi tarafından 2021 yılından itibaren on iki aylık kazı statüsünde devam ettirilecek.

Olba kenti, prehistorik dönemden başlayan arkeolojik kalıntılarıyla Mersin ve çevresinin tarihi gelişimine kazılarla ışık tutan bir kent özelliği gösteriyor. Olba’da özellikle Yunan, Roma dönemlerine ait kalıntılar görülüyor. Anıtsal çeşme binası, su kemeri, tiyatro, kiliseler, manastır, lahitler, kaya mezarları, kentte görülebilecek eserler arasında…

Devam eden arkeolojik kazılar, kentin ve Mersin’in geçmişine dair yeni bilgiler veriyor. Olba’da bugüne değin tiyatro, akropolis, kilise ve manastırda gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarının değerlendirmeleri, Türkiye’de bir kazıya ait tek süreli bilimsel yayın olma özelliğini on bir yıldır muhafaza eden Seleucia Dergisi’nde yayınlanıyor.

Olba, Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Erim ve Mersin Üniversitesi, İslâmî İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Baykan’la gelen seçkin bir misafir topluluğuna ev sahipliği yaptı. Olba Kazıları Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Yeğin ile Öğr. Gör. Dr. Murat Özyıldırım ve kazı ekibi, misafirlere Olba kentindeki arkeolojik kalıntıları gezdirdiler.

Dr. Mustafa Erim ve Prof. Dr. Erdal Baykan ile birlikte Olba’yı ziyaret edenler arasında, Prof. Dr. Feridun Yılmaz (Uludağ Üniversitesi Rektör Yrd), Dr. Necdet Subaşı (Milli Eğitim Bakan Danışmanı), Prof. Dr. Bünyamin Bezci (Sakarya Üniversitesi), Prof. Dr. Fuat Aydın (Sakarya Üniversitesi), Prof. Dr. Ali Büyükaslan (Medipol Üniversitesi Dekan), Dr. M. Ali Doğan (İstanbul Teknik Üniversitesi), Dr. Halil Apaydın (Muğla Üniversitesi), Fevzi Mutlu (İş Adamı Ankara), Alpaslan Durmuş (Kızılay Akademi Başkanı), Cemalettin Demirok (Yayıncı), Tahsin Boyraz (İlim Yayma Cemiyeti Mersin Şubesi Başkanı) bulunuyordu. Özellikle Şeytanderesi Vadisi içinde birbirinden ilginç arkeolojik kalıntılarla yakından ilgilenen misafirler, eserler ve yapılacak çalışmalar hakkında hocalara çeşitli sorular sorarak bilgiler aldılar.

Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Yeğin, Olba’nın etkileyici güzellikteki Şeytanderesi Vadisi girişinde bulunan görkemli Su Kemeri’nin önünde misafirlere kent tarihinin çeşitli dönemlerini anlattı. Ardından vadinin içinde yer alan Olba Manastırı’na gidildi ve kazı hocaları, MS 5. – 6. yüzyıllara tarihlenen manastır kalıntıları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Olba Manastırı, 2011 yılından bu yana kazıları gerçekleştirilen ve tamamına yakını toprak altından büyük emeklerle ortaya çıkarılan bir yapıdır ve bölgedeki tek manastır olması ile ayrı bir önem taşımaktadır.

Olba gezisi, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Yeğin, Öğr. Gör. Dr. Murat Özyıldırım ve kazı ekibinin misafirlerine Seleucia Dergisi’ni tanıtıp günün hatırasına hediye etmeleri ve Mersin Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Baykan’ın kazı ekibine teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Olba kenti, bu geziyle ilkleri yaşadı; Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Yeğin’in başkanlığında ilk kazı dönemi başlarken Olba, ilk misafirlerini de başarıyla ağırlamış oldu.


ETİKETLER :
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri

Yazarlar

MERSIN
Arşiv Arama
- -
Copyright © 2024 Günaydın Mersin Gazetesi Gazetesi Tüm hakları saklıdır.
pendik evden eve nakliyatkartal evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatevden eve nakliyat
Gazetemiz MEİGDER Üyesidir
Meigder